Education ilustration

Učenje preko interneta

Education ilustrationKako sam već obećao, a moja obećanja su inače stabilna ali spora, evo najzad jednog teksta o edukaciji on-line. Ja sam inače jedan teški skeptik kada su bilo kakve edukacije on line u pitanju. Ogromno znanje sam stekao baš pokušavajući da hodam stazama koje vode kroz močvare i gje se znanje moralo skupljat ko divlji med u prašumi. Tako izbodenog nosa vidio sam svašta i naučio svašta x3. No vrijeme je bezobrazna dimenzija i danas kada sve mora biti juče i kada znanje treba biti učitano poput programa za KungFoo u prvom Matrixu dobra informacija gdje i šta učiti je vrijednija od samog učenja. Znam da ćete cijeniti ovo što pišem jednom kada budete eksperti u onome čime ste odlučili da se bavite.

Znanje je vrlo čudan artikal.

Kao prvo ima različitih vrsta znanja i različitih nivoa. Ono što stvarno predstavlja naj ozbiljniji problem je činjenica da danas svako nudi znanje i edukaciju iako iza njega nema ni iskustva niti ima znanja u konkretnom obimu. Ako u google ukucate edukacija listing ponuda će biti uistinu ogroman no šta tačno želite da radite i da naučite vrlo je težak odabir. Znanje kao artikal se nudi na svakom koraku i prava je šuma različitih on line sadržaja za edukaciju. Od kurseva za fotografisanje vjenčanja pa do kurseva za heklanje, izradu nakita i uzgoj sportskih zečeva za trke. Izbor je ogroman no evo par pitanja koja trebate odmah prije svega sebi odgovoriti.

PITANJA:

KOLIKO VREMENA MOGU POSVETITI SVOJOJ EDUKACIJI I NAOBRAZBI?

Ovo je veoma bitno pitanje u koliko ste zaposleni i dolazite kuci tek u 18: 30. Kako god organizovali dan računajte da imate maksimalno 2-3 radna sata u 7 dana. I to je super. Ako niste zaposleni odmah možete računati na neke intezivnije i detaljnije edukacije

KOLIKO SADA VEĆ ZNAM?

Provjera svog vlastitog znanja je odličan preduslov za daljnju nadgradnju. dakle ako ste već imali 5 iz likovnog a 2 iz fizike vjerovatno je bolje da razmišljate o kvalifikaciji dizajnera nego da izučavate nove kvantne čestice. Naravno nemojte bježati od interesa nego pokušajte ono što vas trenutno zanima proširiti sa nečim što vam je novo i nepoznato. Naravno sve to ima veze sa slijedećim pitanjem:

DA LI TO MENI ZAISTA TREBA?

nakon prvih par pitanja dolazi i reality check dakle koliko vam je uistinu novo znanje neophodno. Ovo posebno važi za one koji su poprilično umorni od svojih obaveza pa im je veoma teško naći motivaciju za bilo kakvu dodatnu naobrazbu. Ovdje treba odmah odlučiti i o slijedeće  tri opcije:

  • Želim se educirati jer želim više ili dodatno zaraditi
  • Želim se educirati jer želim raditi nešto zabavno
  • Želim se educirati jer trennutno ne radim ništa i gladan sam.

Svaka od navedenih opcija ima svoju težinu prioriteta. Ako nemate posao dobro će vam doći i edukacija vozača viljuškara a za ekstra zaradu sa strane možete potražiti neke od kurseva za nutricioniste ili za trenere ili pak za neki drugi kurs koji traži mala ulaganja i ima respekta prema vašem slobodnom vremenu.

KOLIKO TO KOŠTA?

Naravno cijena je veoma bitan faktor i obavezno razmislite malo detaljnije kada je ona u pitanju. Prije bilo kakve odluke obavezno razmotrite i druge torškove osim samog edukacijskog materijala. Dakle koliko vam košta oprema za tu edukaciju. Šta je neophodno i koliko na kraju koštaju certifikacije. Nije isto upisati kurs za programera gdje vam treba računar a od softwera samo notepad++  ili upisati kurs za grafičkog dizajnera za kojeg će vam trebati Adobe paleta proizvoda koja košta oko par hiljada KM i monitor koji podrzava SRGB IPS standard i koji sam košta oko par stotina. Dakle sama edukacija je još smješna sa cijenom. I naravno tu je jedan VEOMA BITAN SAVJET. 

Uvjek provjerite koliko koštaju napredni kursevi i da li ih uopšte ima. Takođe obavezno provjerite šta će te moći sa tim finalnim znanjem da radite.

Toliko o pitanjima. Za sada su vam to kratki i bitni odgovori pomoću kojih se možete usmjeriti sa svojim znanjem. A sada malo o tome šta se od znanja nudi.

Dakle iz paštete vam trenutno iskaču reklame za IT akademiju i Biznis akademiju. Ove dvije škole jako drže do svojeg rejtinga no u isto vrijeme su veoma finansijski zahtjevne. Što se tiče rezultata koji se nude recimo da to može i jeftinije. Ono što je veoma bitno razlikovati u ovim on line edukacijama su slijedeće stvari.

Vrsta edukacije može biti na više nivoa podrške.

Veoma je lako pronaći kratke video edukacije čak i putem YouTube a koje na jednostavan način objašnjavaju kako obaviti neki zadatak. Dakle ako želite da popravite peglu možete otići na YouTube i potražiti video o tome kako je popraviti. Isto možete naći i za usisivač i da očistite bojler ili da isplette džemper. Kako popraviti automatski mjenjač na Fordu Sieri malo teže.  Čak i ako nađete takav video veoma je upitno hoćete li nakon njega moći sami da popravite navedeni mjenjač.

Drugi nivo edukacije su video materijali koji su objedinjeni u jedan sistem i koji prate određenu problematiku zajedno sa velikim brojem slučajeva. Oni koji se bave programiranje nešto slično mogu naći u odjelu za edukaciju Laravel framework a pod nazivom Laracast. dakle odlična besplatna dokumentacija i sati i sati odlično organizovanih video materijala i primjera. no idalje ima mali problem a to je interaktivnost. Iako postoji sistem komunikacije sa polaznicima on je spor i na bazi je nekog ticketing sistema sa opcijama postavljanja pitanja i odgovora na forumu.

Treći i veoma ozbiljan nivo edukacije već ima live interaktivnost. ovakav nivo edukacije se radi kroz nekakav napredni panel za web konferecnije na primjer WebEx i moguće je pratiti edukaciju putem direktnog webcast a gdje se mogu postavljati interaktivna pitanja i slično. Konkretno iskreno vam svima preporučujem jednu takvu on line akademiju koja se zove Shawacademy i uisinu je jedan odličan program za učenje na daljinu sa odličnim predavačima. Shaw academy je smješten u Irskoj. Većina kurseva je bazirana na IT tehnologijama mada sam ja baš nedavno upisao blok za vizualne komunikacije i dizajn. Lično mene je koštao nekih 50 EUR a. ako vam je trenutna cijena skupa obavezno se prijavite na njihov newsletter jer su diskontne cijene veoma česte tako da nekada za samo 99EUR a možete dobiti kompletan lifetime membership. a to znači polaganje i edukaciju bilo kojeg od skoro 50 kurseva koje trenutno imaju. I da ShawAcademy izdaje certifikate koji su priznati na nivou EU. Polaganje ispita je takođe bitno i neki ispiti su besplatni a neki koštaju oko 20 do 25 EUR a. I tu postoje razni popusti i obavezno ih treba pratiti.

Četvrti nivo je veoma napredan i takve edukacije nude isključivo veliki brandovi kao što je Cisco i slično. Tu se edukacija održava u takozvanim virtualnim lab okruženjima. Ako niste informatičar onda se nemojte zamarati sa ovim kursevima jer vam za njih treba neko predznanje. No ovi ovakvi kursevi su takođe i veoma skupi. Moguće je samo polagati ispite za same certifikate na primjer Cisco CCNA ili CCNE ili microsoftov MCSA ali je navedene ispite veoma teško položiti bez njihove oficijelne edukacije. Ako se prijavite na portal sa diskontima store.boingboing.net možete naći isto tako veoma povoljno kurseve za šaku dolara po diskontnim cijenama. Nedavno je bio kurs za CCNA certfikat za samo 40,00 USD međutim često ima diskontnih kurseva koji su veoma loši. Jednom sam kupio kurs koji u suštini nije bio loš ali je čovjek bio toliko strašno prehlađen dok je držao predavanja da mi je došlo da mu na kućnu adresu pošaljem jumbo pack papirnih maramica. Inače kurs je bio OK jedino što je i meni nakon nekog vremena počeo curiti nos. Autosugestija šta li? Na store.boingboing.net  takođe obratite pažnju da li je program edukacije još uvjek validan. Ovo je veoma važno jer iako su kursevi povoljni glupo je platiti nešto što se ne koristi.

Kursevi sa živim ljudima uživo. Ovdje ima dosta veoma kvalitetnih ali i poskupih projekata. Na prvom mjestu tu je odličan program agencije CPE koji radi kvalitetnu edukaciju baš popularnih kvalifikacija sa kojima je veoma lako naći posao jer se stalno traže. Osim njih tu je nekadašnja Algebra odnosno sada AKADEMIKA Koja takođe nudi puno programa industrijske certifikacije za Microsoft Cisco Comptia i slično no takođe cijene su poprilično skupe.

Ima još nekoliko edukacijskih centara namjenjenih za različite edukacije tako da recimo većinu jezika francuski njemački i engleski možete završavati kroz njihove kulturne institute. Recimo za sve koje interesuje francuski jezik i certifikacija tu je na raspolaganju veoma dobro organizovani  Institut Francais u Sarajevu.  Engleski je moguće učiti u British Council a na samoj stranici odmah možete provjeriti svoje znanje i odabrati nivo koji vam je potreban. Tu su naravno i škole sa našim domaćim predavačima koje takođe nisu loše.

KVALITETA:

Ovo je vjerovatno naj bitnija stavka koju treba razmotriti. Dakle do sda sam vidio jako puno na pr programerskih kurseva koji  imaju odlične intro kurseve i sve je sjajno bajno dok se ne zakomplikuje. E kada se zakomplikuje tu se vidi prava kvaliteta edukacije. Dakle obavezno ako ste u bilo kakvoj mogućnosti pokušajte vidjeti na šta kursevi liče na naprednom nivou. Tu onda zna biti svega od toga da vam edukaciju predaje indijac koji čak i nije toliko loš ali mu je engleski jako nerazumljiv i stvarno vam je potreban istinski talenat za komunikaciju da ga shvatite. Drugi veoma čest slučaj je da znanje koje dobijete nije komercijalno upotrebljivo. Na primjer veoma često viđam napredne kurseve Photoshop-a a ni na jednom se ne spominju skriptne osobine ovog strašno moćnog programa ili neka pravila dizajna i kreiranja priprema za štampu gdje postoje određene limitacije.

Eto otvorio sam jednu posve novu tematsku oblast na potrošaču i valja mi je sada puniti sadržajima.  Nakon ovog teksta na portalu Potrosacx.com će biti otvorena cijea jedna sekcija koja će se baviti samo edukacijom. Navratite često i neće vam se ruka osušiti ako podjelite link s drugom drugatricom.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics