Black Friday šta je to.

Ovih dana je gotovo nemoguće otvoriti bilo koju stranicu na internetu a da vam ne iskoči nekakav crni petak odnosno Black Friday. Šta je to tako crno vezano za ovaj dan i zašto je to dan kada reklame iskaču i iz paštete. Black Friday je dan velikih popusta. Nisam uspio da pronađem kako i kada je nastao no sada je tu i treba ga iskoristiti. Ako namjeravate nešto kupovati u ovo doba godine mudro je sačekati ovaj dan jer je tada sve povoljnije. No osim toga bitno je primijetiti da lack Friday također označava početak novogodišnjih popusta koje također ne treba zanemariti. Ako želite kupovati ovih dana i iskoristiti ove popuste evo par savjeta koje vam donosimo.

Provjerite da li je cijena uistinu snižena.

Iako je u US pravo svetogrđe objaviti da je cijena za nešto smanjena a ona je ustvari napucana par dana ranije pa onda spuštena to se ipak uistinu dešava na portalima poji prodaju različita dobra. Korist od ovih praznika i već tradicionalnog ludila žele iskoristiti svi tako da je dobro malo ranije istražiti ono što želite kupiti. Dobra opcija je staviti ranije artikle u takozvane Wish lists liste želja pa da ih možete lako pronaći kasnije na taj veliki crni petak.

Proizvodi jesu jeftiniji ali poštarina nije

Nažalost za naša područja špedicija uvijek predstavlja problem. Iz mojeg ličnog iskustva ako robu naručujete u BiH dobro je koristiti klasičnu dostavu državnom poštom, iako daleko duže traje. Ova sugestija je tu najviše zbog gladnih špediterskih kuća kao što su FedEx i DHL ili pak UPS koje kod nas obračunavaju svaku isporuku 2x bez obzira na to što je isporuka prilikom kupovine plaćena. Oni sve to pravdaju uslugom carinjenja i procesiranja kroz carinu pa će vas špediterski troškovi i carinjenje često koštati više od samog artikla koji ste naručili. Jedan primjer: Naručili ste set brisača za vaš auto. Vrijednost pošiljke je recimo 15 Eur a oko 30 KM. Kada vam pošiljka dođe na kod UPS a oni će raspakirati pošiljku (da bi vidjeli da li su unutra uistinu brisači iako su dobili fakturu odnosno račun za njih) te će vam to otvaranje kutije naplatiti nekih 20 KM pošto su je već otvorili moraju i daje ocarine pa će te troškove također naplatiti još dodatnih 30 KM da bi na kraju vama na vrata došla razbucana kutija u kojoj se nalaze kineski brisači i koji su vas na kraju koštali više nego da ste kupili najskuplje u radnji. Ovo se uglavnom ne dešava s BH poštom osim što vas pošiljka nekada iznenadi jer ste zaboravili na nju.

Prije nego što nešto uistinu kupite provjerite da li stranica ima SSL certifikat.

Ok ne morate biti IT geekovi da bi ste kupovali sigurno. Sve stranice koje se bave prodajom moraju imati zaštićenu poziciju plaćanja sa SSL certifikatom. Ako ovo nije slučaj sa stranicom gdje namjeravate kupovati odmah odustanite od ideje da tu trošite novce. SSL certifikat čini prodajno mjesto kriptiranim te su vaša privatnost i transakcija zaštićeni kriptiranim saobraćajem između vašeg kompjutera i servera gdje kupujete odnosno web stranice na kojoj kupujete. Certifikata SSL ima raznih oni su potvrda da je riječ o validnoj adresi prodavnice i da je tu sigurno ostaviti svoje podatke. Neki napredniji SSL certifikati su povezani s firmom koja je vlasnik stranice pa su te stranice pod višestrukom autorizacijom jer moraju da dokažu da su registrirane pravilno, da plaćaju poreze i da su poslovno odgovorni.  Kako prepoznati validni SSL certifikat?

 

To je veoma jednostavno.  Prilikom dolaska na poziciju plaćanja ili već prilikom ulaska na samu stranicu adresa u adres-bar polju treba da počinje sa HTTPS:// i na chrome browseru će pored adrese pisati secure s malim katancem. Neke prodavnice kupuju i veoma skupe certifikate koji cijeli adres-bar oboje zelenom bojom. No realno bilo koji SSL certifikat je OK i bitno je da je komunikacija između vas i mjesta kupovine kriptirana.

Nemojte plaćati kreditnom karticom već otvorite PayPal

Ok ovo je uvjetno. Ako imate neku moderniju karticu koja ima 3D zaštitu onda s njom možete plaćati po netu mada trebate voditi računa da direktno plaćanje neće napraviti povrat novca ako niste zadovoljni s robom koju ste kupili.

Baš zbog toga je veoma pametno otvoriti PayPal. Zašto je dobro plaćati s PayPal-om? Jednostavno zato što je sigurnije. PayPal će držati rezervaciju vašeg novca svjedok vi ne preuzmete proizvod i ne potvrdite ga na stranici gdje ste ga kupili kao ispravan i preuzet.  Tek nakon što potvrdite primitak artikla i njegovu ispravnost PayPal odobrava završetak transakcije i pusta vaše novce na račun prodavnice. Dok traje proces isporuke vaši novci su samo rezervirani na vašem računu. S njima niste u mogućnosti raspolagati ali će se prebaciti prodavnici tek kada potvrdite isporuku ili ako istekne vrijeme prodaje a vi niste unijeli primjedbu na artikal. Povrat robe zna biti poprilično kompliciran i vodite računa da iako na pakovanju od nekog artikla stoji da je u pitanju poklon ili nagrada svejedno dobit će te račun za njeno carinjenje i uvoz. U jednom slučaju kolega je dobio veoma skupe slušalice na nagradnoj igri i morao je za njih platiti skoro isto toliko carine i troškova špedicije koliko same slušalice vrijede.

Crni petak nije samo vama

Crnom petku se osim kupaca veoma obraduju i razni kriminalci koji pokušavaju da ga iskoriste da bi cijelu godinu učinili Happy pa će pokušati na razne načine da vas namame na razne prevare. Zbog toga je dobro kupovati na velikim stranicama kao što su AliExpress, Amazon, eBay, Wish i slično. Ako za dotičnu stranicu niste čuli to ne mora automatski značiti da je onda loša no također ako vidite da na stranici nedostaje puno slika koje se nisu učitale ili postoje komadi teksta koji nemaju smisla ili su proizvodi neuredno poredani i bez adekvatne kategorije. To sve upućuje na stranicu koja se loše održava i koja može sa sobom nositi određene probleme. U koliko se držite pravila da stranica ima SSL ključ uglavnom ste zaštićeni od eventualnih problema.

Eto toliko o Crnom Petku. Sretnu vam kupovinu želimo i uspješnu dostavu.

 

Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics