Zaštitite djecu na internetu sa aplikacijom Sentry

Digitalna pomoć roditeljima aplikacija Sentry

Kako zaštiti djecu na internetu?

Sentry je jedna od uspješnijih aplikacija za kontrolu sadržaja koji prate vaša djeca. Aplikacija je zamišljena kao upareni account koji sa jedne strane ima pregled odnosno kontrolu a sa druge strane ima klijenta odnosno uređaj koji koristi djete. Ono što je velika prednost ovakvog pristupa je što aplikacija prati PEGI rejting sadržaja koje dijete prati te automatski obavještava roditelja ako dijete zaluta na neki sadržaj koji nije primjeren za djecu. Istina ovdje postoji jedan dugogodišnji problem gdje ej veoma malo sadržaja označeno sa PG oznakom. Takođe aplikacija prati i društvene mreže i chat komunikaciju i razmjenu datoteka tako da može obavjestiti roditelje u slučaju da dijete šalje ili prima neki sadržaj koji nije primjeren njegovom uzrastu.

Sa druge strane ovu aplikaciju takođe bije glas da još uvjek štiti djetetovu privatnost tako da se aplikacija ne miješa u komunikaciju između djece koja ne pokreće tajne okidače za zaštitu.

Iako lično nismo ispitali navedenu aplikaciju činjenica da je vec koristi preko 100 000 korisnika daje joj popriličan kredibilitet. Osim ove aplikacije na internetu se mogu naći i druge aplikacije za monitoring ponašanja i komunikacije vaše djece no i dalje vjerujemo da je edukacija djece i intenzivan rad sa njima i praćenje njihovog interesovanja najbolje riješenje za vaše dijete. Osim što malo boljom komunikacijom možete saznati interese vašeg djeteta takože možete da pratite i njegove socijalne sklonosti i ono što je veoma bitno da na vrijeme primjetite pojavu vršnjačkog nasilja koje danas predstavlja ozbiljan problem. Cyberbullying je danas ozbiljan problem. Nije ga jednostavno ni otkriti a ni riješiti kada se pojavi, pogotovo u našem regionu gdje su uzroci veoma različiti. Pomoću ove aplikacije moguće je neopaženo pratiti komunikaciju vašeg djeteta sa drugima i na vrijeme primjetiti kada mu je potrebna pomoć. Tim prije zbog toga što djeca ugavnom nisu spremna da o tome razvogaraju sa bilo kim pa čak ni sa vlastitim roditeljima.

Kratak uvodni video o aplikacii možete pogledati u nastavku:

Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics