Šta su to kriptovalute

Šta je to Bitcoin, Ethereum, Blockchain?

Kakve su to sad imaginarni novci? Koliko vrijede i da li će im vrijednost naglo opasti?

Kao prvo nisu baš toliko imaginarne a također nisu baš ni toliko nestabilne. koliko se stalno o tome priča. Već skoro 3 godine stalno slušam priču o tome kako je Bitcoin balon koji će sutra puknuti. Da sam barem kupio bitcoine za 100 dolara kada sam prvi put čuo tu bursting bubble priču. Realno nisam baš kupio 100$ ali sam tokom ove godine skupio oko 100 KM u Bitcoinima. Samo tokom protekle dvije sedmice taj iznos se vise puta pomnožio. I ne nije pukao iako to slušam zadnjih par godina. Sada je taj iznos već narastao na par stotina dolara. i dalje polako ide gore. Realno neki ljudi na kladionicama potroše daleko više novaca smatrajući to kao neki novac za razonodu sa strane. Dakle vrijeme je da upoznate nove pojmove koji već neko vrijeme cirkuliraju u informatičkom svijetu i obavijeni su velom misterije i komplikovanosti. Sve se vrti uglavnom oko pojma Blockchain koji baš nije tako lako objasniti pa je možda najbolje proučiti ovu stranicu da bi ste shvatili o čemu se radi pročitajte na ovom linku. Realno pročitao sam poprilično puno materijala koji se bave blockchain tehnologijom i ovaj predloženi link je ubjedljivo naj razumljiviji.

ZAŠTO JOŠ NIJE PUKAO?

Jednostavan razlog je činjenica da postoji i ponuda i potražnja. Bitcoin je poprilično anonimna i potpuno DECENTRALIZIRANA  valuta. To ga pak čini odličnim modernim sredstvom plaćanja. Bitcoin ima svoj interni sistem samoregulacije pa samim tim je veoma otporan na spontanu inflaciju zbog pretjerane emisije sredstava. U nekom veoma grubom smislu je donekle sličan petrol dolaru jer je vezan za energiju. Istina to nije baš tako banalno poređenje, ali za iskopavanje (mining) bitcoina je potrebna veoma snažna kompjuterska mašina koja u posljednje vrijeme mora biti baš namjenska i obično se naziva mining rig. Takva mašina traži snažnu grafičku procesorsku snagu kojom rješava veoma kompleksne matematičke operacije koje nakon završetka obračuna odnosno pronalaženja bloka postaju nova bitcoin vrijednost. Ovi izračuni traju određeno vrijeme zavisno od snage uređaja i naravno troše električnu energiju. Utrošena energija je generirana iz energenata pa tako možemo ugrubo komparirati s pomenutim petrol dolarom. Druga bitna osobina je činjenica da nema centralnog registra koji određuje njegovu vrijednost nego tu vrijednost određuje samo tržište koje se ubrzano širi.  Tokom veoma kratkih vremenskih intervala prate ga veoma snažne oscilacije pa je samim tim veoma zanimljiv za trgovinu i mešetarenje. Sve su ovo veoma ozbiljni razlozi zbog kojeg uglavnom Bitcoin raste.

DRUGE KRIPTOVALUTE

Osim Bitcoina na tržištu se nalazi prava poplava drugih kriptovaluta. Neke su bazirane na čistoj prevari pa do veoma validnih i potpuno zaokruženih ideja poput Bitcoina. Neke od valuta koje su polako postale veoma ozbiljne kriptovalute su Zcash, Monero, Ethereum i slično. Monero je jedna od rijetkih kriptovaluta koju možete kopati na svom kućnom računaru međutim pitanje je koliko je to isplativo s trenutnom cijenom električne energije. Činjenica je da sve iole ozbiljnije kriptovalute rastu. Monero je skoro uduplao svoju vrijednost u posljednjih mjesec dana. Svaka od tih valuta ima svoje dobre i loše strane. Neke su veoma nestabilne i imaju prevelike oscilacije. Za neke su vezane afere ili tračevi. Neke jednostavno pokušavaju postati što i Bitcoin da bi omogućili zaradu na rastu te kriptovalute. Neke jednostavno ne osvoje dovoljno veliku bazu da bi bile relevantne na tržištu.

GDJE MOGU SAZNATI VIŠE?

Iskreno imam preporuku da se prijavite na brzi newsletter kurs koji će vam s par linkova koje dobijete na mail poslati kratke 5 minutne lekcije o tome šta je to kriptovaluta kako radi Bitcoin kako ga kupiti i šta raditi s njime. Sve o možete pronaći na stranici 99bitcoins.com  Također tu možete vidjeti komparacije različitih kriptocurencies servisa i njihove recenzije i ono što je naj važnije sve recenzije upozoravaju na ozbiljne pokušaje prevare mada ovih resursa za provjere validnosti nekih servisa ima još dosta po internetu. Neke resurse planiram postaviti i na ovaj site a ako želite okušati svoju sreću u iskopu drugih kriptovaluta možete jednostavno instalirati aplikaciju Minergate. Postoje još neki načini za sitno grebuckanje kriptovaluta no to su sve veoma sitni novci i uglavnom je skuplja struja od iskopanih novaca odnosno bilan se negativan.

Uskoro malo više o kupovini i prodaji a do tada pogledajte uvodne video materijale na stranici 99bitcoins.com vjerujem da će vam stvari biti daleko malo jednostavnije.

Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics