Kiddle popularna tražilica za djecu

Sigurno pretraživanje po internetu za djecu

Zaštita djece: tražilice

Pretraživači za djecu su još jedan pokušaj da se djeca zaštite od nasilja i explicitnih scena na internetu. Ove tražilice u principu rade tako da filtriraju rezultate koji nisu podobni za djecu i da prema upitu dostave samo rezultate čiji sadržaj nije štetan za djecu. Stranice se označavaju sa takozvanim PG rating standardom ili PEGI rejtingom one koje su označene ovim rejtingom će biti filtrirane prema dobi djeteta odnosno čim je u pitanju dječija tražilica automatski će iz nje izuzeti sadržaje koji su za starije maloljetnike i odrasle. . Svi veći pretraživači su već odavno napravili svoje filtrirane verzije bez nepoželjnih sadržaja međutim i ovi rezultati trebaju biti filrirani. Jedan od popularnijih pretraživaca trenutno je www.kiddle.co 


Kiddle popularna tražilica za djecu
Kiddle popularna tražilica za djecu

Kiddle.co

Kiddle.co je razvijen od strane google a i definitivno je trenutno najpopularniji servis za pretraživanje po internetu koji je ručno filtriran tako da rezultati koje pokazuje nisu filtrirani putem PG oznake već su isključivo stranice koje su namjenjene djeci i uglavnom su edukativne ili zabavne za djecu. Na samoj stranici se nalazi i servis za prijavu stranica ili ključnih riječi koje možete sugerirati Google u da ih izbaci iz rezultata. Takođe u koliko kreirate sadržaj za djecu na drugoj formi možete prijaviti vašu stranicu da je Google revidira i uvrsti u svoje rezultate za djecu.


Kidrex.com

Kidrex.com je još jedna od poznatih tražilica za najmlađe. Ilustrovana je kao dječiji crtež i zaštitni znak je dinosaurus a svi znamo koliko djeca vole dinosauruse. Ovo je jedan od naj starijih pretraživača za djecu i projekat je krenuo jos 2016 godine. U dobroj mjeri se oslanja na rezultate koje google filtrira međutim projekat je poprilično zapušten i zastario tako da je moguće da se u njegovim rezultatima nađe i pogrešnih linkova. Koliko se da primjetiti zadnja objava je bila 2019 godine a to je realo poprilično zastarjelo ako se uzme u obzir da se web tehnologije najbrže razvijaju.


wackysafe.com

Wackzsafe.com je vjerovatno najmodernija tražilica koja nudi pretraživanje slika pojmova no osim toga što je napravljena kao tražilica vrlo je zgodno to što je za Chrome browser moguće instalirati i chrome extenziju. Na ovaj način moguće je u samom pretaživaču napraviti postavke koje će uvjek pretraživati samo preko ovog pretraživača što je veoma zgodno kada je u pitanju uređaj koji dijete samostalno koristi.


Osim korištenja tražilice za djecu moguće je instalirati i aplikaciju internet pretraživač za djecu ( poput Mozilla firefox a) u kojem nije moguće isključiti selekciju rezultata pretraživanja za djecu. Ovo je možda čak i bolja opcija jer na ovaj način vaši najmlađi nemaju mogućnost da sa par klikova isključe parametre i fltere za sigurnu pretragu. neki od njih su takođe opremljeni sa modulima za nadzor te su veoma pogodni za otkrivanje on line nasilja i sličnih pojava. Večina ovakvih retraživača ima mogućnost evidentiranja historije traženja no nemojte se previše pouzdati u ovo. U svojoj praksi sam znao vidjeti na računarima kompletne virtualne mašine da bi djeca sakrila svoju privatnost. Djeca brzo veoma brzo uče i prilagođavaju se. Permanenta komunikacija i pažnja je najbolje rješenje za njihovu sigurnost. U svakom slučaju nemojte se u potpunosti osloniti na navedene pretraživače već nastojte da saznate njihove interese i vodite kontinuirani dialog. Pri tome takođe budite otvoreni za njihov svijet koji vjerovatno nećete lako razumjeti no samo se sjetite da ni vaši roditelji vjerovatno nisu razumjeli vaš.Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics