Klonovi popularnih aplikacija sadrže viruse.

Klonovi i virusi

Kompanija koja se bavi sigurnošću mobilnih aplikacija i mobilnih uređaja Lookout nedavno je objavila da je na internetu dostupno preko 20 000 aplikacija koje potpuno bespotrebno prilikom instalacije traže takozvani Root pristup uređaju a neke ga u koliko im nije dozvoljen, kreiraju i same. Ovakve aplikacije su veoma često klonovi popularnih igara kao što je Candy Crush i slično a tu vrstu neograničenog pristupa najčešće koriste da bi mogli bez ograničenja zatrpavati uređaj reklamama, no često i sa samog uređaja ukrasti e-mail adrese telefonske brojeve i slično.

Ono što je karakteristično za ove maliciozne aplikacije je da se one rijetko kada pojave na zvaničnoj Google Play stranici, servisu za distribuciju aplikacija medjutim sve su učestaliji na alternativnim servisima za distribuciju i prodaju aplikacija za Android uređaje. Zbog toga Lockout preporučuje da obratite pažnju prilikom instalacije na obavezni upitnik koji vas obavještava o vrsti informacija koje će aplikacija koristiti na vašem telefonu, kao i o servisima koji su potrebni za njen rad. Veliki broj korisnika prilikom instalacije samo potvrdno odgovori na pitanje o saglasnosti, i nastavi sa instalacijom bez da malo detaljnije prouči šta piše na dokumentu koji im je ponuđen za prihvatanje. Na toj formi veoma često su navedeni servisi geopozicioniranja koji mogu objaviti vašu lokaciju ili je prikupiti bez vašeg znanja. Takođe često aplikacije prilikom instalacije traže pristup kompletnom adresaru na telefonu iako aplikacija po svojoj namjeni uopšte ne bi trebala zahtjevati ovaj resurs. Neke aplikacije traže pristup vašim fotografijama i u koliko to nisu već poznate aplikacije kao što je Facebook , Evernote , Viber ili slično treba razmisliti da li je ta aplikacija opasna po vašu privatnost.

Osim ove generalne preporuke da se obrati veća pažnja na ovaj upitnik postoji još par načina na koje se možete jednostavno zaštiti.

Postoji nekoliko popularnijih kompanija koje se bave zaštitom mobilnih uređaja i koje nude softwer za kontrolu i monitoring od viralnih aplikacija i servisa. Jedna je svakako pomenuti Lookout  no naša preporuka je da razmotrite i neke druge varijante kao što je ESET mobile security  ili Sophos mobile security. Prilikom odabira obavezno pročitajte rejting navedenih aplikacija i komentare koje su ostavili postojeći korisnici. Obratite pažnju da postoji puno lažnih aplikacija koje se predstavljaju za antiviruse a u stvari jedina im je svrha da vaš uređaj zatrpaju reklamama.

Drugi pouzdan način zaštite je da se držite samo jednog servisa za distribuciju aplikacija, onog zvaničnog, a to je Google Play. Da bi jedna aplikacija prošla selekciju i pojavila se na listi na Google Play servisu mora proći poprilično rigoroznu kontrolu koja podrazumjeva i sigurnost. Drugi servisi za distribuciju aplikacija nisu bas toliko striktni pa vam se lako može desiti da na njima pronađete nekoliko verzija željene aplikacije od kojih niti jedna nije originalna i što je najgore sve nose sigurnosni rizik.

Korisno je takođe i prilikom instalacije obratiti pažnju na komentare koje je aplikacija dobila. Postoje legalni načini da se aplikacija distribuira kroz Google Play servis iako korisnika zatrpava reklamama. Na ovaj način aplikacije veoma često pravdaju činjenicu da su besplatne a da se razvoj aplikacije finansira iz reklama. Većina aplikacija je po ovom pitanju umjerena međutim postoje i one kojima je jedina svrha da korisniku natrpaju na telefon što više reklama.

 

Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics