Šta je to virtualno zlostavljanje ili cyberbullying?

Cyberbullyng depresion
Cyberbullyng depresion

Internet je već odavno postao veoma opasno okruženje za djecu i na njemu vrebaju razne opasanosti i neugodnosti koje mogu zadesiti vaše najmlađe. U posljednje vrijeme, djeca su veoma često izložena verbalnom zlostavljanju na društvenim mrežama i Internetu općenito.

Ova vrsta zlostavljanja postala je ozbiljan problem i već odavno je dobila i svoj termin: cyberbullying. U svijetu je sve više organizacija koje se bave zaštitom djece i koje prepoznaju cyberbullying kao ozbiljan problem te pokušavaju da djeluju protiv njega putem različitih vrsta monitoringa, treninga, savjetovališta i propagandnih materijala. Ovi sadržaji su namijenjeni kako roditeljima, tako i djeci.  Da cyberbullying nije nimalo bezazlen, govori i činjenica da se povećava broj suicida kod djece izazvan upravo virtualnim zlostavljanjem, ucjenjivanjem i sličnim vrstama manipulacije.

Kako se onda nositi sa ovim problemom?

Jednostavno nije. U principu, bitno je, prije svega, da steknete povjerenje kod svoje djece da bi u vama, kao roditeljima vidjela siguran oslonac i podršku. Rješenje mnogih problema, pa i ovog leži u znanju i edukaciji. Ono što je primarni cilj je da održavate kontinuiranu i potpunu komunikaciju sa svojom djecom. To znači da ih razumijete šta vam žele reći i da ih u tome ne sputavate. Naravno, uvijek postoji problem kada je u pitanju njihova privatnost. Vi ste kao roditelji odgovorni za njih i obavezni da se brinete o njihovom ponašanju na Internetu. Zbog te vrste odgovornosti trebate biti upućeni u njihovo ponašanje uopće, što uključuje i njihove aktivnosti na Internetu.

Stručna pomoć je uvijek dobro rješenje. Iako potpuno zanemarena u našem regionu, stručna psihološka pomoć djeci može znatno pomoći da se izbore sa ovim, često naizgled banalnim, ali veoma opasnim pritiskom. Također, psihološku pomoć nekad trebaju zatražiti i roditelji da bi naučili kako da se snalaze u ovim problematičnim situacijama. Roditelji veoma često moraju i da se suoče sa predrasudama i nerazumijevanjem suštine problema u svojoj sredini pa to takođe dodatno predstavlja još jedan problem o kojem je potrebno voditi računa. Posljedice cyberbullying-a mogu ostati dugotrajne, te ih zbog toga treba tretirati kao veoma ozbiljan problem.

U nastavku vam prilažemo nekoliko linkova o ovoj temi:

www.ditchthelabel.org/cyberbullying

www.roditelji.hr/skola/kako-se-zastititi-od-cyberbullyinga

www.hrabritelefon.hr/novosti/nasilje-putem-interneta-cyberbullying

hr.wikipedia.org/wiki/Virtualno_zlostavljanje

Brošura u PDF formatu za ispis:

Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics