Ali ja nisam poslao taj e-mail

Ovo je jedan tipičan uzorak prastare e-mail prevare:

“Nadam se da je došlo do tebe na vrijeme, idem na put za Preston,UK. i, Ukrali su mi torbu na autobuskoj stanici,U njoj su mi sve važne stvari, telefon, novac,pasoš i kreditna kartica. Treba da mi posudiš me 1.970 Euro da riješim ovaj problem, a pare ću ti vratiti kad se vratim iz Uk . Western Union ili moneygram je najbrži način da primiš novac. Mogu ti poslati informaciju kako da mi pošalješ novac. „Oprosti što ti se javljam ovako. Otputovao sam u Turska, i moja torba, u kojoj je bila putovnica i kreditne kartice su mi ukrali. Veleposlanstvo će mi pomoći i dozvoliti mi da letim bez putovnice, samo moram platiti kartu i podmiriti račune u hotelu. Nažalost, do novca ne mogu doći bez kartice. Kontaktirao sam banku, ali treba im još vremena da mi naprave novu karticu. Mislio sam te zamoliti da mi posudiš nešto novaca koje ću ti vratiti po povratku. Treba mi 2.000 eura da pokrijem troškove. oram biti na prvom sljedećem let. Mogu ti proslijediti detalje o tome kako vi možeš slati novac.

Čekam tvoj odgovor.

Poštovanjem,

Molim te javi mi je li to moguće. Željno iščekujem tvoj odgovor! Pozdrav!“”

 

Ako imate automatski potpis na odlaznim e-mail porukama, ispod ovakvog teksta će da vaše ime, prezime i ostali podaci. Naravno, niti je vlasnik e-maila sa čije ste adrese dobili ovu poruku uistinu na (tom) putovanju, niti je on/ona uopće poslao navedenu e-mail poruku. Ovo se dešava zbog toga što koristite jednostavne lozinke, kao što, su na primjer ime123, prezime123, e-mail1234 i slično.

U jednom ranijem tekstu možete još jednom pogledati na koji način se kreiraju kvalitetne lozinke. Kvalitetna lozinka i računar na kojem nema virusa su osnovni preduvjeti da sa vaše e-mail adrese ne odlaze ovakve poruke koje i vas i osobama iz vašeg adresara mogu napraviti dosta neugodnosti. Međutim, nelagoda zbog ovakvih mailova ili česti pozivi zabrinutih kolega nisu najgore nuspojave. Naime, u ovakvim porukama (skoro) uvijek nude potpuno anonimni načini slanja novca kojima se ne može ući u trag bez adekvatnog naloga službenih organa. Za Western Union vam je potreban samo broj da preuzmete novac. Broj transakcije.  PayPal-om možete novac poslati i na e-mail account koji služi kao autorizacija. Naravno tu je i problem koji nastaje poslije. Što ako je neko bio dovoljno naivan ili je zbog potrebe da se pokaže kao pravi prijatelj uistinu i poslao neke novce? Nakon toga, teško ćete dokazati da vi niste tražili taj novac kojeg je potrošio neko drugi.

Za početak, slijede tri korisna savjeta za sprječavanje ovakvih neugodnosti. Prvo, obratite pažnju na gramatičke greške i konstrukciju rečenice i na rodove. Navedene karakteristike našeg jezika čine automatske alate za prevođenje teksta u dobroj mjeri neupotrebljivim. Ovakvi e-mail sadržaji su obično sačinjeni od automatski prevedenih poruka sa engleskog jezika, i to od strane osoba koje ne razumiju naš jezik.

Drugi dobar parametar je valuta. Dakle, ako neko kaže da se nalazi u Europi, a traži uplatu u dolarima to baš i nema nekog smisla.

Treće, a možda i najvažnije, da bi ste bili potpuno sigurni dobra ideja bi bila nazvati osobu od koje ste dobili e-mail sa pozivom upomoć. Naravno, nemojte nikoga zvati ako uopće nemate namjeru uplaćivati novac.

Ali prije svega ovoga – pametno kreirajte vaše lozinku kako ne biste ni sebe, a ni vaše prijatelje i kolege dovodili u neugodne situacije.

Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics