Lozinke su kao donji veš

Lozinke ključevi i drugi savjeti

Lozinke su kao donji vešKako napraviti sigurne lozinke

Nekada ste mirno mogli spavati sa lozinkom koja je bila ime vašeg kućnog mezimica ili vaš datum rođenja. Ni onda u toj dalekoj prošlosti od samo desetak godina to nije bilo baš mudro no danas je čak i opasno.

Da krenemo po redu.

Kreiranje lozinke je svakom korisniku noćna mora. Prvo što je potrebno danas kreirati kompleksne lozinke koje od vas traže da za lozinku koristite i velika i mala slova i brojeve i neke posebne znakove interpunkcije kao što su #% i slično. Drugi još gori problem je kako to sve zapisati ili zapamtiti.

Kako kreirati jednostavnu lozinku koju možete lako zapamtiti a koja je dovoljno komplicirana i sigurna?

dakle prilikom kreiranja lozinke poželjno je uzeti neku riječ koja nije zvanična i ne nalazi se u rječnicima. Što duža to bolja. Ja ću za ovaj primjer uzeti riječ omiljenu u krugovima automehaničara, koja zvuči tako njemački i ništa ne znači. Dakle “Fergazer “

Pošto je ovo i dalje poznata riječ koju ljudi između sebe koriste potrebno ju je malo zakomplicirati. Ranije smo rekli da lozinka treba da ima velika i mala slova takođe treba da ima i brojeve, e pa hajmo sad malo zakomplicirati našu lozinku.

Lozinku fergazer možemo izmjeniti ovako

F3rgaz3r  ova lozinka je daleko sigurnija nego lozinka sačinjena od samo jedne obične riječi koja se može naći u rječniku. Kako ovu lozinku učiniti još kvalitetnijom.

Dakle lozinku F3rgaz3r dodat ćemo još par nekih dodatnih karaktera koje možemo ustanoviti kao lična pravila za kreiranje lozinki.  Dakle ako usvojimo pravilo da nakon svakog zamijenjenog slova e odnosno 3 stavljamo jedan simbol za postotak dobit ćemo veoma kvalitetnu lozinku koja izgleda ovako:

F3%rgaz3%r   Iako na prvi pogled izgleda strašno kompleksna veoma lako bi je zapamtili.

Na ovaj način možete napraviti i cijele sisteme pasworda koje možete lako pamtiti jer znate način na koji ste ih konstruirali. Ovo je veoma zgodno kada imate više e-mail account / račun a na različitim e-mail servisima pa recimo password za yahoo mail može biti yF3%rgaz3%R a za gmail gF3%rgaz3%r

Znam da vam je sada vjerojatno muka od ovakvih lozinki no jedno je sigurno: Vrijeme se sigurno neće vratiti u natrag, i lozinke sa datumom rođenja više nikada neće biti aktuelne. Zbog toga predlažemo vam da usvojite neka jednostavna pravila pomoću kojih će te se dovoljno zaštiti u elektronskom svijetu.

I još jedno jednostavno malo pravilo prilikom pisanja password a ako ga ipak želite zapisati a ne zapamtiti.

Kada rukom pišete password poželjno je obratiti pažnju na par sitnica. Sve lozinke su osjetljive na velika i mala slova. kada ih pišemo rukom neka slova pišemo jednako bilo da su mala ili velika. Kako bi kasnije znali je li u pitanju veliko ili malo slovo poželjno je da podvučete crticu ispod svakog velikog slova. Takođe u koliko se u lozinki nalazi BROJ 0 poželjno je da ga zapišete kao prekriženu nulu jer će te tako znati da je u pitanju broj a ne slovo O.

U koliko smatrate da je jednostavnije automatski generirati lozinku za tu namjenu postoji jako puno alata.

Jedan od boljih je passwordsgenerator.net gdje možete odabrati vrstu i karakteristike lozinke prilikom generiranja. i naravno u koliko želite taj izmišljeni ili generirani password da provjerite možete se poslužiti slijedećim linkom: www.passwordmeter.com gdje možete provjeriti koliko je vaša lozinka sigurna.

 

 

Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics