Jeste li već čuli za TellSpec

TellSpec je novo čudo tehnologije koje će u skoroj budućnosti olakšati život svima koji žele znati tačno šta unose u organizam.

Ukratko TellSpec je o ručni spektrometar koji na osnovu boje refleksije testiranog uzorka radi analizu sadržaja. Namjena ovog uređaja je veoma široka. Prvobitna ideja je bila da se na ovaj način pomogne ljudima koji imaju probleme sa alergijom na određene sastojke u hrani kao što su na pr. jagode, kikiriki i slično. Druga ciljna grupa TellSpec-a su dijabetičari koji na ovaj način mogu analizirati unešene količine šećera te na osnovu njih planirati inzulinske doze. No ovaj uređaj je interesantan svima. Osim što je ideja vodilja prilikom kreiranja ovog uređaja bila da se pomogne navedenim kategorijama tu je i veliki broj potrošača koji jednostavno žele da znaju kakva im je kvaliteta hrane koju jedu i od čega se ona sastoji. U nastavku možete pogledati video reportažu koja objašnjava kako ovaj uređaj funkcioniše.

Ukratko kompletan sistem za analizu TellSpec se sastoji od 3 komponente. Prva komponenta i naj bitnja je rucni skener kojim se uzima uzorak. Ovaj skener je pute BlueTooth veze povezan sa smartphone uređajem koji analizira podatke i šalje ih u ccloud aplikaciju na mreži koja obrađuje podatke i vraća natrag analitički sastav hrane koja je skenirana.

Hrana je razložena u komponente kao sto su šećeri, proteini, masnoće i slično te se na osnovu ovih podataka dobija i kalorijska vrijednost onoga što je skenirano.

Aplikacija i uređjaj su izazvali veliki interes kada su se pojavili kao startup projekat i izlazak finalne aplikacie TellSpec se očekuje ove jeseni.

Za sada na njihovoj stranici možete dobiti više informacija i eventualno se predbilježiti za uređaj prije nego što on bude pušten u prodaju. Do tada pogledajte video u nastavku.

Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics