Lažne COVID19 vakcine i kako Izbjeći prevaru

Kratki vodić za sigurnu imunizaciju protiv COVID19

Od kao su krenule vakcinacije protiv COVID 19 u regionu, poletio je i novi talas odnosno bolje rečeno novi tajfun dezinformacija. Naravno uz razne budalaštine tipa čipova u vakcinama i sličnih teorija zavjere pojavili su se sada i oni malo pametniji koji su odlučili da malo na svemu i zarade. Malo ili puno zavisi samo od nivoa njihove organizacije.

Dakle kako da se izborimo sa lažnim COVID19 vakcinama?. Realno veoma teško. Možemo samo zdravim razumom i oprezom prije svega. Vjerovatno lažna vakcina koja se pojavi na tržištu neće biti ništa drugo do fiziološka otopina (obična slana voda ili infuzija) no sa druge strane pitanje je hoće li biti napravljena u sterilnim uslovima i hoće li u njoj biti opasnih sastojaka koje baš ne želite ubrizgati pod kožu. Osim toga druga sasvim ozbiljna opasnost je da nećete steći imunitet.

Da bih vam pomogao u ovoj dilemi i sam sam istražio neke od izvora vezanih za ovu vrstu prevare i primjetio sam da su se već počele pojavljivati objave na Internetu vezane za ovu ovu prevaru. Primjećeni su već i prvi oglasi kao i neki ozbiljni pokušaji kreiranja pretplatnih listi za vakcine ili vrlo sumnjivih internet pharmacy shopova koji pokušavaju da se uglave na tržište. I kao što smo na početku Covid19 pandemije imali poplavu čudotvornih savjeta i sumnjivih preparata u koje su u nekim slučajevima bile umješane i ozbiljne velike farmaceutske tvrtke tako i sada imamo već pokušaje preskakanja reda i nuđenja nekih opcija imunizacije.

Europol je pokrenuo već nekoliko istraga i pomno prati sve što se pojavljuje jer je svjestan da će ovakvih pokušaja biti a kriminalci će ga pokušati iskoristi ovoliku potražnju jer je strah uvjek odličan izvor dobiti. Sa druge strane realno da vam neko da ampulu vakcine koja je lažna i onu koja je prava čak i ako ste profesionalac nećete je razlikovati jer je jednostavno i u jednoj i u drugoj providna tekućina nalik na vodu. Ostaju vam samo naljepnice i print koji budimo realni danas svako može isprintati na malo kvalitetnijoj opremi. Takođe nemojte se pouzdati ni u eventualne holo naljepnice jer je i njih naravno moguće krivotvoriti. Jedna od metoda zaštite bi mogla biti zaštita putem serijskog broja odnosno šifre koja bi se generisala za svaku dozu pojedinačno te bi se mogla provjeriti na internetu no kako je u pitanju ogromna količina koja se trenutno potražuje na tržištu vrlo je nerealno očekivati ovakvu vrstu zaštite a i ona se naravno u neku ruku može krivotvoriti.

Naj bolji način da se osigurate od eventualne prevare i manipulacije je sljedeći:

  • Pratite informacije zvaničnih institucija o distribuciji vakcina i planu imunizacije.
  • Obaveno obavite imunizaciju u autorizovanoj instituciji.
  • Pratite zvanična ovlaštenja o vrsti cjepiva kao i o zvaničnim institucijama koje su ovlaštene za ovaj posao.
  • Ne kupujte nikakve vakcine putem interneta pogotovo ne preko socijalnih mreža koje nemaju kapacitet kontrolisanja svojih reklamnih objava
  • Ne prijavljujte se na mailing liste koje prikupljaju infomacije o potencijalnim zainteresovanim za vakcinaciju osim ako u pitanju nije neki javni poziv objavljen na zvaničnoj stranici i u velikim javnim glasilima.
  • Poželjno je bilo kakav ovakav pokušaj prevare prijaviti istražnim organima ili policiji.

Osim navedenog problem predstavlja i skladištenje nekih vakcina koje traže čuvanje u kontejnerima na -70c pa samim tim čak i ako je u pitanju prava vakcina koja nije adeekvatno skladištena njena upotrebljivost je upitna. Takođe problem mogu biti i istekli rokovi.

U nekim zemljama će distribucija vakcina biti povjerena vojnim institucijama zbog sigurnosti i provjerenog logističkog lanca dok će kod nekih pak biti organizovana posebna državna tijela koja su pri kriznim štabovima i koja će se baviti evidencijom distribucijom i zaštitom.

Jedan od pouzdanih izvora informacija koji iskreno preporučujem je site vakcine.ba gdje je o ovoj tematici objavljeno poprilično puno informacija i sve dolaze iz veoma provjerenih profesionalnih izvora. U svakom slučaju sve informacije na koje naiđete provjerite na nekoliko izvora jer samo tako možete dobiti uvid da li je informacija istinita.

Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics