Lampica kartica godinu dana poslije

Još malo pa će dvije godine kako imam Lampica Karticu. Prvu BiH karticu povjerenja koja nije isključivo vezana za jedan prodajni lanac. Kao jedan koristan i vrlo popularan koncept uistinu je čudno što se nije više probila i što nije postala popularnija. Moje lično mišljenje je da je razlog za to u istinu podcjenjivanje potrošača i njihovih navika. Trgovci su navikli na monopole. Onaj tko nema monopol nad određenim tržištem jednostavno ispada glup i smiješan pored dobro uigranih lobija i male i skoro nikakve zaštite potrošača u cijelom regionu. Ovaj odnos prema potrošaču se direktno ogleda u upotrebljivosti ovih kartica povjerenja. Nekom grubom komparacijom se da prijetiti da tamo gdje je odnos prema potrošaču niži automatski su niže i vrijednosti ovih kartica povjerenja. Evo malog po ređenja. 

Nekada u ona fina vremena postojala je Pika kartica od trgovačkog lanca Mercator. Nakon samo par mjeseci regularne i normalne kupovine i provlačenja kartice odbijali smo toliko bodova da je njihova protuvrijednost u Eurima bila skoro 70 Eura odnosno oko 140 KM. 

Kada je Pika postala Konzum pika njena vrijednost je toliko devalvirala da se za bodove više nije moglo kupovati i odobravani su popusti na robu koja ionako nikome nije interesantna. 

Što se tiče Lampice kartice moram zaključiti da je to samo još jedan komad plastike u novčaniku jer osim što je prihvaćena na Energo Petrol i INA pumpama i na nekim trafikama, nije uspjela da uistinu obavi misiju koja joj je dodijeljena. Realno nakon skoro dvije pune godine korištenja vrijednost koju sam prikupio u bodovima je svega 25Eura. Kliktanjem na aliexpres-ove coine prikupio sam pola od te sume za samo 2 mjeseca. 

Koliko se u svijetu poštuje kupac povratnik najbolje govori jedna druga cash-back kartica koja je poznata širom planete a to je Layones  Za samo mjesec dana na ovoj kartici sam uspio da prikupim preko 12 Eura. Uistinu bi trebao da je potražim jer je uvjerljivo naj profitabilnija od svih drugih. Razlika između potrošača u EU i potrošača koji je iz našeg regiona je činjenica da EU potrošač jako dobro razumje vrijednost svojeg novca i vrijednost svojeg izbora. Kod nas je pak prisutna činjenica da je kupac neobrazovan, bahat sa svojim novcem, a u suštini je u pitanju beskičmenjak koji pristaje da na to da mu nije ponuđen izbor i da se njegov izbor uopće ne cijeni. 

Kartice povjerenja imaju onoliku vrijednost koliku imate vi kao kupci. Činjenica da je njihovo postojanje ovdje simbolično samo dokazuje da nitko nije svjestan svoje sposobnosti da utiče na vrijednost svog novca. 

Nadamo se da će kartice povjerenja uskoro dobiti nekakav konkretan smisao. Lampica je tu. Vratio se i Mercator vidjet ćemo hoće li se sa njim vratiti i poštovanje prema kupcima na koje su nas bili navikli. Do tada razmislite koliko vrijedi vaša odluka gdje kupovati i koliko platiti. 

Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics