Gdje kupovati na internetu?

Želite da kupite poklon, haljinu, torbu ili dio za auto preko interneta. Na skoro svakom mjestu vam iskaču reklame za on-line trgovine. I sve te primamljive stvari su daleko samo jedan klick miša.

Eh da, treba ih i platiti. 

  • Jeste li dovoljno hrabri da koristite svoju kreditnu karticu za kupovinu neobičnog kineskog mobitela? 
  • Kako možete biti sigurni da kupujete baš taj mobitel?
  • Koliko će vas uistinu koštati navedena kupovina?
  • Koliko stoljeća će putovati do vas?
  • Zbog čega je baš toliko jeftin?

Svako ko je barem jednom odlučio da klikkne na dugme „kupi“ imao je gore navedena pitanja. I ne samo ta pitanja, nego i mnoga druga. Potrosacx.com je mjesto koje će vam pomoći da na navedena pitanja nađete odgovore, ali isto tako da razumijete procese prodaje putem interneta. 

Za uspješnu internet kupovinu treba vam nekoliko preduslova. 

Prvi i najbitniji je da ste punoljetna osoba i da posjedujete validno sredstvo plaćanja u vidu kreditne ili debitne kartice ili barem tekućeg računa.

Kreditne kartice se dijele na brandove i trenutno najpopularniji brandovi kreditnih kartica su VISA , MasterCard, Diners, Visa Electron, American Express. 

Navedene kartice su skoro uvijek potpuno podržane kao sredstvo plaćanja na internetu. Zavisno od vaše matične banke i od uslova ugovora koje imate sa vašom bankom, spektar usluga koje možete koristiti sa vašom karticom se mijenja. Ono što je važno je da plaćanje direktno  sa karticom izbjegnete u koliko je to moguće i da je koristite isključivo na sigurnim mjestima za kupovinu.

Kako izbjeći plaćanje direktno karticom?

Postoji nekoliko velikih naplatnih servisa koji služe kao sigurnosna barijera između vaše kartice i mjesta kupovine. Najpopularniji servis za zaštitu ovakve vrste plaćanja je PayPal. Ovaj servis omogućava plaćanje na skoro svim bitnim internet prodavnicama. Osim PayPal-a  postoje i drugi sistemi, no uglavnom rade na sličnom principu.

Zbog čega nam je potreban PayPal?

Prilikom kupovine i naručivanja robe u lokalnom platnom prometu gdje ćete robu platiti prilikom preuzimanja ili eventualno karticom, PayPal kao servis vam uglavnom nije potreban. Razlog za to je činjenica da eventualne sporove sa prodajom možete završiti putem telefona. Također možete osigurati i povrat robe u relativno kratkom vremenskom roku. Osim toga, osoblje koje radi kao podrška u ovakvim web prodavnicama, uglavnom govori isti jezik kao i vi. Kupovina i naručivanje robe unutar granica jedne države također isključuje komplikacije prilikom plaćanja PDV-a i carine, a i troškovi dostave su naravno daleko niži.

No imate želju da naručite nešto direktno iz internet prodavnice, na pr www.bausch.com-a. Za ovakve kupovine PayPal je prava stvar.

Prilikom kupovine na na ovaj način robu možete naručiti iz cijeloga svijeta. Neke narudžbe će putovati i po mjesec dana. Za to vrijeme u slučaju da ste robu platili karticom, čekat ćete čitavih mjesec dana da vaša roba pređe preko 7 mora i dođe na vaša vrata. Za to vrijeme novac koji ste platili za naručenu robu se već nalazi kod prodavca. I recimo Baush and lomb vam je poslao pogrešne naočale i vi želite da ih vratite. Vaš novac je već otišao. Za povrat morate platiti troškove povratka robe, a povrat novca često u ovakvim slučajevima nije moguć ili je moguća eventualna zamjena za drugi artikl.

 

PayPal  je mjesto gdje ćete registrovati svoju kreditnu karticu i niko drugi osim PayPal-a neće vidjeti podatke koji se nalaze na vašoj kartici.
PayPal  možete zamisliti kao „velikog tatu“ koji je strašan i kod kojeg se nalazi vaš novčanik. On vam neće dozvoliti da mašete novcima svuda i gdje god to neko zatraži. Također vam neće dozvoliti da plaćate nepostojeće stvari i da ih plaćate bez zaštićene veze. Osim toga, PayPal neće pustiti novce iz vaših ruku dok vi ne dobijete ono što ste naručili i dok sa tim što ste naručili ne budete zadovoljni. Također, PayPal  će u potpunosti sakriti sve vaše podatke koji nisu neophodni za kupovinu. PayPal nikome neće pričati šta ste kupili i koliko ste to platili. 

Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics