Kako sačuvati svoje elektronske ljubimce od krađe

Želite da sačuvate vaše digitalne ljubimce od krađe ili ako se to već dogodi da koliko toliko sačuvate svoju privatnost. Osim što prilikom krađe nastane poprilična šteta zbog vrijednosti samog uređaja u posljednje vrijeme sve veća šteta nastaje zbog podataka koji se nalaze na navedenom uređaju. Nije problem samo narušavanje privatnosti već i popriličan problem predstavljaju automatske autorizacije na uređajima koji se otključavaju biometrijskim putem (na primjer očitavanjem otiska prsta ili prepoznavanjem lica) Ove vrste autorizacija veoma se često koriste za pristup bankovnim podacima i računima ili za autorizaciju transakcije. Upravo prije par dana sam imao 2 takva slučaja zbog kojih sam se i odlučio da malo pišem o ovoj temi. prvi slučaj je bio mobitel smartphone na android platformi na kojem su bile aplikacije za pristup bankovnom računu i on line plaćanje kao i popriličan broj slika koje predstavljaju sentimentalnu vrijednost dok su neke također i previše intimne prirode da bi se našle u pogrešnim rukama. 

Drugi slučaj je laptop koji je također otuđen provalnom krađom i na kojem i nije bilo previše materijala no nekome je taj laptop alat s kojim zarađuje platu. U oba slučaja problemi su slični. 

Kod Smartphone telefona tu je gubitak podataka kontakata i kompromitiranje intimnih podataka i slika. Kod laptopa je u principu slična situacija s tim što većina računara nema integriranu on line podršku vezanu za neki on line account kao što je to slučaj sa telefonima koji su povezani sa Google account om ili pak sa iPhone profilom. 

Kod situacije sa izgubljenim ili ukradenim telefonom moguće je pristupiti sa računara ili nekog drugog uređaja na svoj Google profile (mail acounta) Nakon što pristupite na acount potražite opciju za postavke i onda potražite povezane uređaje. Kada iz listate uređaje koji su povezani sa tim profilom nađete uređaj koji vam je otuđen i prijavite ga kao nestali. Ovdje će te imati opciju prijave uređaja kao otuđenog te pokrenuti procedure njegove identifikacije, lociranja putem GPS modula i procedura brisanja podataka i svih privatnih parametara sa telefona. Osim što sam Google nudi udaljenu kontrolu nad uređajem tu su i neke namjenski napravljene aplikacije kao što je “Eset smart Security” za mobitele koji ima mogućnost zaključavanja i kriptiranja podataka na telefonu ili pak kompletnog brisanja podataka. Neke napredne poslovne aplikacije poput “Sophos Endpoint security”  imaju mogućnost da mobilni uređaj ili tablet podjele u dvije zone i da jedna bude u potpunosti kriptirana i zaštićena kao poslovna zona dok je druga dostupna za normalni rad bez enkripcije.  Inače je dobra praksa sve mobilne uređaje držati u kriptiranom modu i obavezno koristiti neki oblik zaključavanja kao što je biometrijska identifikacija sa otiskom prsta ili prepoznavanjem lica jer na taj način uređaj biva kontinuirano zaštićen a isto tako i nedostupan putem mrežnih protokola. Također treba izbjegavati opciju zaključavanja putem patern kombinacije jer je veoma često moguće pročitati patern sa površine ekrana jer otključavanje na ovaj način ostavlja otisak odnosno trag povlačenja prsta po ekranu te se može naslutiti kombinacija za otključavanje. 

Kada već govorimo o aplikacijama od nedavno redovno preporučujem jednu veoma praktičnu i kvalitetnu opciju koja je besplatna za do 3 uređaja. Dakle možete sa istom aplikacijom osigurati svoj mobitel tablet i računar. Uređaji mogu biti osigurani na svim popularnim platformama kao što je Android Windows OSx iOS ili pak Linux. Ova fleksibilnost je zgodna i za kompanije gdje mogu odabrati neki napredniji acount i koristiti ga za osiguranje svoje opreme. Aplikacija odnosno kompletan sistem se zove Prey  i riješ je o višeplatformskoj aplikaciji za udaljenu kontrolu i praćenje uređaja na koje je instalirana. Ono što je veoma praktično kod ove aplikacije je definiranje zone u kojoj se uređaj nalazi te mogućnost aktiviranja niza akcija koje se automatski pokreću kada zaštićeni uređaj napusti definiranu zonu. Dakle na primjer laptop koristite samo kod kuće i rijetko ga iznosite van. Zaključate ga u jednoj zoni gdje on očita poziciju putem IP adrese ili GPS a. U slučaju da se njegova lokacija promjeni (na primjer iznesen je iz vašeg stan) pokreće se procedura brisanja i praćenja njegove lokacije a također i proces lociranja. 

Kako sigurno spremiti vaše podatke negdje na mreži će biti tema jednog od budućih tekstova. Navratite nam opet. 

Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics