Ecosia Logo

Ecosia pretražujte internet i sadite drveće

Jeste li čuli za novi pretraživač Ecosia. Niste naravno svi znate za google poneko za Bing i oni stariji se još sjećaju Yahoo-a E pa sada postoji i Ecosia. Od nedavno počeli su se pojavljivati pretraživači interneta koji pokušavaju od Googla oteti koju mrvu kolača koja je toliko narastao se mjeri milionima dolara. Pojavilo ih se više i većina nastoji da uvede neka nova pravila u svijet pretraživanja. Neki koriste Google baze podataka ali nude privatnost. Neki beru rezultate iz više izvora na primjer Bing i Google dok neki nastoje da naprave svoju indeksiranu bazu neovisnu od velikih korporacija te na taj način pokušavaju takođe otkinuti koju mrvu za sebe na tržištu oglašavanja.

Ecosia Logo
Ecosia sadi drveće

Zašto onda Ecosia?

Ecosia je prvi pretraživački alat koji je ekološki osmišljen i baziran. Za svakih 45 pretraga putem Ecosia pretraživača oni će posaditi jedno drvo. Na njihovoj stranici postoji brojač koji se veoma brzo vrti i prikazuje drveće za koje su prikupljena sredstva odnosno koje će biti posađeno. U ovom trenutku taj broj je 86 767300 sadnica i vrlo brzo raste.

No kakvi su rezultati jer čemu tražiti nešto ako su rezultati loši. Na uzorku od neki 30 pojmova koje sam probao Ecosia mi je vratila sasvim zadovoljavajuće rezultate koji su u nekim slučajevima dali bolje pogotke od Google-a. Rezultati su čisti i pregledni tako da je sama tražilica veoma praktična i upotrebljiva.

Privatnost.

Čak i da tražilica daje iste rezultate kao Google ova vas neće sljediti i njuškati šta gdje radite. Ova tražilica je zasnovana na privatnosti svojih korisnika tako da ako želite da tražite novi laptop a ne želite da vam sljedeća 3 mjeseca iz paštete iskače ponuda HP laptopa (Mene smorila poželio sam da tražim TeleShop samo malo da promjenim ) koristite Ecosia tražilicu. Rezultate koje dobijete trebali bi da ostanu samo vaši a ne i silnih reklamnih agenata koji masno plaćaju da zavire u vaše tražilice.

Gdje se sadi drveće?

Drveće se sadi svuda po svijetu. Po njihovim veoma transaprentnim mjesečnim izvještajima i trenutno postoji preko 9000 lokacija gdje se drveće sadi. Prikupljeno je više od 12,858,770 Eura i na ovom linku je dostupan izvještaj proekata i aktivnosti link.

Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics