Keys World Logo

Originalne licence

Trebate originalnu i jeftinu licencu ovo je pravo mjesto za vas.

Keys World Logo

Licence se uglavnom vrlo skupa stvar kada je riječ o većini softvera. Kupovanje ilegalnog softwera sa pijace je veoma slično kupovini BMW a sa auto pijace. Platite ga jeftino i onda završite sa autom koje samo selotejp i inercija postojanja drže na okupu. Sa softwerm i licencama je ista stvar. Ako ne čak i gora. Licence su skupe uglavnom i kao što postoji diskont za pića tako isto postoji i diskont za licence. No ovdje treba biti vrlo pažljiv i oprezan. Jedna od metoda koje su uslovno legalne je kupovina licenci putem e-bay-a.

Licence za Windows se mogu relativno jeftino dobiti no problem je sa tim licencama što nemate nikakvu garanciju da nisu vezane za neki količinski ugovor te da odjednom neće prestati važiti. Malo je sigurnoje kada kupujete OEM licence mada i tada možete doći u situaciju da ste kupili licencu koja je već aktivirana i rezultat je bačenih 20 do 50 dolara zavisno koju licencu ste ovako kupili. Ono što je daleko sigurnija opcija je da ih kupite u diskontu pića odnosno na stranici koja prodaje licence po diskontnim cijenama.

Jedna od stranica koje su se u zadnje vrijeme istakle sa veoma povoljnim paketima za Windows 10 profesional za recimo samo 13 eura je eu.keysworlds.com. tu takođe možete naći i office pakete pa čak i WIndows Server 2016 po veoma smješnim cijenama od 20-ak eura. Ova stranica je provjerena na www.scamadviser.com i ima odličan rejting od nekih 98%. U početku smo i mi pomislili da je u pitanju neka prevara međutim nije.

Riječ je o licencama koje su na zalasku. Ovdje treba biti oprezan. Kod Windows 10 operativnih sistema treba obratiti pažnju koja je tačno verzija u pitanju jer ih ima nekoliko. Neke su ograničene na raniji build znači neće se moći nadograđivati na noviji build a to je u osnovi slično kao kada imate windows ali nemate mogućnost dogradnje na service pack 1 i slično. Sličan je slučaj sa licencama za office. U ponudi su licence za Office 2016 retail koja ima odličnu cijenu od samo 32 eura međutim oni koji malo bolje poznaju kretanja sa licencama kod Microsofta primjetit će da je ovo retail licenca bez cloud platforme odnosno da ovo nije office 365 licenca koja se sada kupuje kao subskripcija na mjesečnoj i godišnjoj bazi. Microsoft polako napušta koncept ovih retail jednom prodanih, zauvjek važećih licenci zbog toga što im je daleko isplativije prodavati aplikacije koje se zakupljuju kao servis odnosno takozvane SAS aplikacije. One garantuju redovno plaćanje licence jer se u suprotnom gasi account pa samim tim nema više problema sa progonom piratskog softwera.

Drugi razlog ovako jeftinih licenci je taj što se ovakvi diskonti bave prodajom ogromnih količina licenci. Njihovi ugovori sa kompanijama su direktni i o njima se posebno pregovara. Navedeni portal je veoma popularan za kupovinu konzolnih igara ili igara za računare kao i pretplatničkih naloga za STEAM platformu. Način na koji oni dolaze do ovakvih cijena su kampanje kojima se kupuju prerelease licence koje se kasnije prodaju da bi igre dobile na popularnosti i imale dovoljan broj baznih igraća jer naravno niko neće da kupi pucačinu u kojoj će hodati 2 sata po mapi i gdje nema nikoga da upuca.

Ovakvih portala i diskonta ima sve više jer je realno softwer danas teško prodati ne zbog toga što ljudi koriste piratski softwer nego zbog toga što skoro svaka aplikacija i operativni sistem ima neku svoju nekad slabiju ali nekad i uspješniju besplatnu verziju.

Još jedna napomena za firme. I pravna lica takođe mogu kupovati na ovaj način međutim u poreskom sistemu našeg regiona nije baš definisano na koji i kakav način se plaća PDV. Kupovina ovakve robe bez plaćenog PDV a je prekršaj a procedura za prijavu PDV-a u ovom slučaju je toliko komplikovana da vam se na kraju više isplati otići kod lokalnog distributera i kupiti softwer po regularnoj paprenoj cijeni. Takođe postoji još jedna sitnica vezana za podršku. Navedeni softwer je često izdat za neke druge regione nego onaj u kojem se vi nalazite tako da i sa podrškom ako vam je uopšte potrebna može biti problema. S obzirom da naša iskustva sa Microsoft podrškom uglavnom nisu neka velika sreća i radost osim u situaciji kada ste premium korisnik ovaj dio vam baš i neće toliko nedostajati.

Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics