BitWalking Šetajte i zaradite

Zar je i to moguće. Vjerovatno ste već na drugim portalima pročitali nešto o aplikaciji BitWalking. Naravno na prvi pogled izgleda potpuno suludo da vas neko plaća samo da bi hodali okolo bez ikakvog razloga, no iza ove ideje stoji veoma zanimljiva kalkulacija.

Kao prvo da oljuštimo svu misteriju oko ove ideje. Aplikacija stvarno postoji i možete se prijaviti ovdje ako zelite da zarađujete novce hodajući. i aplikaciju uistinu broji vaše korake i na svakih 10 000 koraka će vam otkucati jedan BitWalking dolar (BW$) koji će biti spremljeni u vaš virtualni novčanik. kada nakupite dovoljno BW$ možete ih zamjeniti za američke dolare ili sa njima kupovati u online prodavnicama. Ideja od koje je sve krenulo dolazi od veoma popularnog trenda u Japanu da se uposlenicima poklanjaju fitnes termini ili da se na njihovom radnom mjestu opremi fitnes porostor za uposlenike. Ideja da uposlenici koriste fitnes termine se nagradjuje u nekim firmama u vidu bonusa ili potrošačkih kartica.

Ekonomsko opravdanje i isplativost.

Sa ekonomske strane u osnovi sistem treba da funkcioniše ovako:

Ciljevi ideje su na primjer, da se smanji potrošnja fosilnih goriva za transport, da se podigne zdravlje uposlenika, poveća njihova otpornost i imunitet, podigne socijalna komunikacija kroz sportske aktivnosti i druženje i mnogi drugi razlozi. Uz ovu osnovnu ideju pojavila se još jedna da se na ovaj način prikupe sredstva za korisnike u zemljama u razvoju i da se na neki način poveća njihov prihod jer su još uvjek na rubu egzistencije. Tako je aplikacija dostupna i u nekim zemljama Afrike kao eksperiment.

Pomoću Bitwalk aplikacije bi se u teoriji moglo zaraditi i do 35BW$. Ovaj novac bi se isplaćivao od dobiti iz reklama, zatim iz različitih fondova koji stimuliraju aktivan i zdrav način života kao i iz fondova koji imaju za cilj eliminisati siromaštvo u nerazvijenim dijelovima svijeta. Na primjer jedan od takvih projekata je i Keepod mali personalni racunar nalik USB stik u, koji košta samo 7 dolara i namjenjen je edukaciji djece u zemljama u razvoju. I iza ovog projekta stoji Nissan Bahar koji je jedan od pokretača Bitwalk-a.

Svoj interes za ovu aplikaciju su pokazale i druge kompanije kao na primjer proizvođači sportske opreme i naravno firme koje proizvode različite gadget uređaje koji će se moći povezivati sa navedenom aplikacijom, poput digital wallet a (virtualnog novčanika) narukvice sa senzorima koji detektuju kretanje , trčanje i slično, obuće koja broji korake i slično.

Ideja je tu aplikacija je tu prijave su počele pristizati no šta je sa zloupotrebom. Šta ako neko odluči da na dan zaradi par stotina dolara tako što će zakačiti svoj telefon za kengura. Dakle aplikacija će svaki pokušaj zloupotrebe banovati a dnevni limit je ograničen na 3BW$ a. Drugi problem je privatnost jer će aplikacija prikupljati podatke o kretanju korisnika i postavlja se pitanje kako će sa tim podacima raspolagati. Hoće li ih prodavati marketinškim kompanijama kojima je ta informacija dragocena statistika za svakog korisnika.

Za sada postoji ideja da se samo prikupljaju informacije o aktivnosti odnosno kretanju korisnika bez prikupljanja informacija o navikama i rutama kretanja pojedinih korisnika. U ostalom u koliko želite privatnost možete ugasiti pozicioniranje preko GPS a i GSM mreže.

I još malo o precuuduri registracije. Prilikom odlaska na www.bitwalking.com u gornjem desnom uglu će vam se pojaviti dugme Request invite (zatraži pozivnicu). Kako je projekat još uvjek u testnoj fazi nije je moguće skinuti direktno sa Google Play servisa ili Apple store već je potrebno dobiti pozivnicu.

Želimo vam ljepu zaradu i puno koraka odnosno BW$ a.

 

Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics