Ova osoba ne postoji

Šta nije u redu sa ovom osobom na slici? Ništa¸. Sve je u redu. Toliko je savršeno u redu da baš to nije u redu. Možda ste je negdje već vidjeli. Možda je čak i poznajete. E pa za početak jedna mala zbunjola. Dakle ova osoba ne postoji. Nije nikada postojala. Ova osoba nije stvarna kao ni bilo koja druga na ovom linku:

https://thispersondoesnotexist.com/

Nemam želju da vas prepadam no ipak vam želim pokazati kolike su mogućnosti vještačke inteligencije ili popularnije AI.

Softwerski inžinjer Philip Wang iz kompanije UberSoft postavio je ovaj site da bi demonstrirao mogućnosti vještačke inteligencije.. Projekat je nastao na pratformi #StyleGAN koja je razvijana unutar istraživačkog projekta od nVidia-e “A Style-Based Generator Architecture for Generative Adversarial Networks

Na ovom istraživačkom projektu radilo se na kreiranju vještačke inteligencije koja je trebala da generiše lica na osnovu naučenih zadanih pretpostavki kao što su boja kože, oblik lica, nosa, kosa, i slično. Naravno sva lica djeluju realistično zato što u generisana na osnovu realnih parametara odnosno lica koja je mašina ranije naučila, međutim za razliku od dosadašnjih ovakvih poduhvata do kojih se dolazilo putem mješanja više postojećih lica ova vrsta generacije u stvari generiše smisaone kreature koje zadovoljavaju cijeli niz kriterija kao što u izraz lica, ekspresije, pogled i slično bez klasičnog visualnlog compositinga.

I ova mašina to radi zastrašujuće dobro.

Izvorni kod projekata se može naći na poznatoj stranici GitHub a kako se lica generišu i kako radi cijeli software pogledajte na videu ispod.

Naravno u ovom slučaju je samo generacija lica no ima i drugih transformacija pa vam iskreno preporučujem da pogledate twitter hashtag
#StyleGAN . Tu će te naći svašta od morfoza fontova pa do suludih mixeva mačijih faca, odnosno svega šta ovaj prirodni ljudski mozak može smisliti.

Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics