Jedan koristan blog o zabludama

Unazad par godina sa svih strana dolaze napadi na naše prehrambene navike i uopšteno na većinu hrane koju jedemo. Sve češće oko sebe možete čuti ljude koji pričaju o LHCF dijetama Paleo dijetama, ishrani bez glutena i slično. Voditi  računa o kvalitetnoj prehrani je svakako pozitivno i uvjek zdravo no nedavno počele su se javljati paranoje u vezi bilo koje vrste hrane koja nema prefix prirodno ili organsko.  Iako ni sam nisam pristalica hrane koja je industrijskog porijekla ne zbog toga što je toliko nezdrava koliko zbog toga što sebe smatram velikim gurmanom pa procesirana hrana nije baš moj prvi izbor smatram da zatrpavanje nepotrebnom paranojom ne donosi nikakve koristi. Osim toga ovakvo paranoisanje je popriličan udar na budžet jer je “prirodna odnosno organska” hrana obično poprilično skuplja od one “neprirodne”.   Potpuno je normalno da će paradajz koji se pržio na suncu biti ukusniji nego neki koji je rastao ispod neonske lampice na vodi i pjesku. I u tom paradajzu nema ništa specijalno osim što je riječ o sorti Volujsko srce koja čak i kada raste u špajzu pod neonkom ima predivan ukus.

Zbog čega sva ova priča.

Oko sebe viđam zbunjene ljude čija profesija i obrazovanje nisu vezani za prehrambeno tehnološke studije a još manje imaju znanja o biotehnologiji ili pak o medicini. Sa svih strana ih salijeću razni gastronomski gurui koji im nude riješenja za probleme koje u suštini nemaju ili im hrana uopšte nije uzrok. Još kada ih napadnu raznorazni astro –  kristal – energy – taroot – grui kao atomski s desna ti isti ljudi postanu toliko isprepadani od svega i svačega da naj radije ne bi ni jeli ni pili. Smisao ove stranice u osnovi i jeste da pomogne ljudima da razluče zli zastrašujući marketing od zdravog razuma i naučno potvrđenih činjenica. Od nedavno u tim pokušajima nismo usamljeni. Na mreži se pojavio jedan veoma kvalitetan blog koji se bavi upravo ovim zabludama i dijetama. Ovog puta teme obrađuje adekvatno obrazovana osoba i uistinu ga treba pročitati od linka do linka.

Blog se zove istinevszablude.wordpress.com Postoji nekih godinu dana i uistinu unosi malo svjetla zdravog razuma u današnjoj poplavi površnosti i diletantizma. U svakom slučaju ako ništa drugo smatram da bi ste trebali pročitati tekstove o glutenu i o Codex Alimentarius”.

Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics