Društveno odgovorno ilustracija

Društveno odgovorno. Šta je to.

Društveno odgovorno

Danas malo o društveno odgovornom poslovanju.

Marketing je jedna čudna vreća rogova. Način reklamiranja svega i svačega je u dobroj mjeri postao sam sebi svrha tako da smo došli do toga da skoro sve reklame izgledaju isto zbog jednostavnog principa zagušenja potrošača. A šta je to zagušenje potrošača. Evo jedan mal test. Probajte da nabrojite 5 deterdženata za veš. Ok sjetili ste se 2 uh možda i ovog trećeg. pa dobro nabrojali ste ih 5. Od tih 5 barem 3 su potpuno ista. Imaju iste karakteristike i dolaze od istog proizvođača. Ta tri i ova još druga dva su izbili iz vaše memorije sve ostale. VI u radnju idete da kupite Bonux a ne deterdžent za veš jer za drugi više i neznate. Tako je sa skoro svim drugim proizvodima masovne potrošnje. E danas pričamo o potpuno drukčijim reklamama odnosno drukčijem odnosu prema inteligenciji kupca. 

Kakav je to drugačiji odnos.

Oni malo napredniji pokušavaju da svoje proizvode reklamiraju na malo humaniji i korisniji način. Pojavili su se termini kao društveno odgovorno i ekološki odgovorno. Ovi termini se pojavljuju poprilično dugo u razvjenom svijetu međutim kod nas su tek od nedavno uistinu postali vidljivi. Evo nekoliko primjera šta je to društveno odgovorno. Odličan primjer je jedna kampanja za promociju vode ELLA, koja jedan dio prihoda donira za lječenje karcinoma dojke. Ova kampanja je jedan od dobrih primjera kako kampanja može biti i društveno odgovorna a u isto vrijeme i kvalitetna. Iako je kod nas takav način razmišljanja u marketingu relativno na počecima u regionu su takve reklame sve češće no u isto vrijeme sve više je i lažnih reklama koje tvrde da posluju na principima društvene odgovornosti dok u isto vrijeme imaju prijave za mobing svojh radnika ili devastaciju nekog prirodnog resursa.. Isti slučaj je sa ekološkom odgovornošću. Takvih kampanja kod nas skoro da i nema osim par koje sam primjetio koje su prikupljale sredstva za čišćenje korita rijeka ili eventualno neko pošumljavanje. Sa druge strane malo je češće da određene kompanije (najčešće iz IT sektora) imaju akcije edukacije i doniranja opreme za obrazovne ustanove. I sam trenutno radim u jednoj takvoj kompaniji činjenica da moja kompanija pomaže nekoj srednjoj školi je ozbiljan stimulans i razlog za lojalnost prema kompaniji. Sa druge strane javna percepcija ovakve kompanije je uvjek poželjna jer se o takvim kompanijama priča i na taj način je daleko lakše napraviti brand nego upornim zatupljivanjem gledalaca preko TV a. 

Novo pravilo cjenite svog kupca

Kod nas je to još uvjek pomodarstvo velikih kompanija koje mali privrednici i proizvođači još uvjek nisu u mogućnosti pratiti. No ideje o društveno odgovornom ponašanju polazi od nas samih od potrošača. Prije par godina sjećam se nekih kampanja za kredite za povećanje energetske efikasnosti. Ideja kao ideja jeste dobra ali nije dovoljno stimulisana od strane države tako da oni koji su investirali u veću energetsku efikasnost svojih domova imaju samo manj račune za energente no i dalje nemaju nikakvu stimulaciju kako na kredite tako ni u vidu nekih olakšica. Rezultat tog nedostatka senzibiliteta je činjenica da vam svake zime osim lopate za snijeg treba i lopata za maglu jer ljudi svake zime spale više plastičnih igračaka i auto guma nego što ih Kina proizvede za 3 godine. I to sve zato da bi se ugrijali u svojoj propuh kući.  

Kupci postaju inteligentniji. Moderno je biti obrazvan kupac. Ne kupac čangrzalo koji maltretira tetu na kasi na mu nađe maskicu sa 33 tufne nego kupac koji zna šta želi da kupi i pod kojim uslovima. Kada kupujete namještaj razmislite koliko je drveća posječeno za vaš novi sto u dnevnj sobi i probajte da se zapitate da li je neko posadio novo drvo umjesto tog od kojeg je napravljen vaš sto. Moderni proizvođači namještaja sada u EU moraju imati certifikate o uzgoju drveća da bi se izbjegla gola sječa i devastacija šuma. S druge strane Proizodi u recikliranoj ambalaži su sve popularniji a u nekim zemljama regiona je ta vrsta promoviranja i marketinga postala već ustaljena praksa. Lični osjećaj doprinosa opštem dobru dolazi opet od onih velikih. IKEA vas nagovara na štedne sijalice a DM vam u ponudi nudi biorazgradive materijale za pakovanje i sve češće i proizvode u biorazgradivoj ili recikliranoj ambalaži. Veliki su prepoznali prednosti ovakvog marketinga i vrijeme je da se mali uključe u utrku. 

Kupac želi da bude sretan. Puno je puteva do tog rezultata i treba ih otkrivati. Nadam se da je vrijeme kada je golicanje primarnih instikta kupca da kupuje crveno i šareno iza nas i da će doči do evolucije potrošača prema inteligentijem odnosu prema proizvodu i samom činu kupovine.  Takva evolicija razmišljanja nas vodi u svakom slučaju prema sretnijoj budućnosti. Razmišljanje o izboru je bitno ne samo za kupovino nego i za odabir hrane, izbor banke, izbor automobila, pa sve do biranja politilkih predstavnika koji će vas zastupati. U životu morate donositi važne odluke. Jedna od mojih ideja vodilja je da iza sebe ostavim što veću količinu znanja prenesenu u nečije tuđe sinapse i da svojim postojanjem napravim što je moguće manje štete.  Vrijeme će pokazati jesam li bio u pravu no za sada ja se ipak ljepše osjećam kada znam da je moja baterija za laptop završila na reciklaži i kada znam da radim u kompaniji koja je samo prošle godine donirala preko 50 računara školama. 

Probajte i vi.

 

Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics