Izglasano ukidanje roaminga i neutralnost interneta u parlamentu EU.

Izglasano ukidanje roaminga i neutralnost interneta u parlamentu EU.

Istina ne u potpunosti i ne baš od sutra. Dakle dvije veoma važne odluke su danas izglasane no sada treba sačekati i vidjeti kako će izgledati sami propisi. Privatnost u Europskoj uniji je postala veoma važna tema pogotovo od kako se svakih par dana može pročitati sve više i više dokumenata o tome kako se građani EU redovno prate i špijuniraju.  Sve ovo je dodatno podgrijao i dokumentarni film CItisen Four koji govori o hronologiji događaja vezanih za Edvarda Snowdena. U isto vrijeme ovo je konkretan stav po pitanjima cenzure i selekcije sadržaja te njihovog filtriranja kroz internet. Iako sve ovo još uvijek stoji kao izraz načelne volje da na teritoriji EU Internet ostane slobodan potrebno je sačekati konkretne pravne propise koji će se baviti ovom oblašću. Kako je Internet nastao stihijski uvjek tromo zakonodavstvo nije moglo adekvatno ispratiti sve bitne aspekte ovog medija, no sada je barem donesen nekakav okvir a neutralnost Interneta za sada je definisana ovako:

Mrežna neutralnost, odnosno neutralnost interneta, načelo je prema kojem pružatelji internetskih usluga trebaju tretirati sav sadržaj, stranice, usluge, korisnike i programske osnovice jednako, bez diskriminacije. Novim zakonom tvrtke koje pružaju usluge pristupa internetu biti će obavezne ponuditi pristup internetu kojim će se čitav promet tretirati jednako, što znači da se neće moći blokirati ili usporavati stranice, aplikacije ili usluge nekih pošiljatelja, osim ako je to potrebno kako bi se poštovao sudski nalog, a u skladu sa zakonom, ili da se spriječi zagušenje mreže te cyber-napadi.

Treba pojasniti da sadržaji koji sada nisu dozvoljeni na Internetu kao što je govor mržnje, trgovina ilegalnim dobrima, i sve druge ilegalne radnje ostaju i dalje zabranjene jedino pružaoci usluga više ne mogu filtrirati sadržaje ili usporavati određene servise bez adekvatnog pravnog dokumenta kao što je sudski nalog i slično. U praktičnom smislu želi se onemogućiti pružaoce usluga da favorizuju svoje servise. Jedan sličan primjer je karakterističan za zloupotrebu prota 25.

Drugi takođe veoma bitna odluka vezana je za roaming između zemalja EU i različitih telecom operatora.

Ovom odlukom je postavljen krajnji rok do kojeg se moraju izjednačiti cijene telecom usluga između svih telecom operatera i taj rok je 15. jula 2017. godine. DO tada bi trebala da se usklade svi međudržavni propisi koji se bave ovom oblasti. Činjenica je da je pritisak na telecom operatere a i sama konkurencija već drastično smanjila cijene roaming usluga između država po nekim mjerilima za skoro 90% no to još uvijek nije dovoljno.

Kako će se ovi novi propisti reflektirati na zemlje regiona gdje su telecom operateri mašine za finansiranje stranaka i politike ostaje nepoznanica.

 

Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics