Legalno a besplatno

Filmove možete gledati potpuno legalno on line. I da možete ih gledati besplatno. Takođe možete čitati i knjige besplatno čak je i neka muzika besplatna. Dovoljno je da ukucate jednu magičnu riječ u pretraživače interneta i bum eto ga. Umjesto da ukucate “džaba filmovi” trebate da iskoristitite ovu magičnu riječ. Zove se “OPEN

Riječ open je postala veoma moćan pokretač današnjeg svjeta. Možda ste već čuli za “open source software”. Taj softwer je uglavnom otvorenog koda i naravno naj poznatiji je Linux medjutim vjerovatno i ovaj tekst sada trenutno čitate na jednom takvom, na primjer na Mozilla Firefox u ili na Chrome browseru. Nije svaki softwer koji niste platili baš besplatan no to nije tema današnje priče.

Kako postoji open source softwer tako postoji i OPEN u drugim medijima. Na primjer open source filmovi, i evo jednog site a gdje se oni mogu i pregledati:

http://www.openculture.com/freemoviesonline

Trenutno ih ima preko 1150 i medju njima su uglavnom remek djela poput Solarisa od Traikovskog ili Hell’s Angels od Howard-a Hughes-a. Ima dosta kratkih filmova no lista je u svakom slučaju vrjedna pažnje,

Ako ste pak ovisni o blook busterima to je Voodo.

https://www.vudu.com/content/movies/home

Ovdje se već nalaze malo komercijalnija izdanja. Na koji način nešto postaje besplatno odnosno kako izgleda taj on line komunizam možete potražiti na Wikipediji koja je gle čuda takođe besplatna. Klikom na link otići ćete pravo na značenje creative commons a to je gradacija pomenutih besplatnih licencnih prava. Pod ovim pojmom veoma često možete naći vrhunske materijale kako u obliku pisane riječi tako i u drugim formama medija odnosno filmove, muziku, video spotove i slično.

Postoji takođe način da popriličnu količinu muzike slušate besplatno. To je Dezzer servis. Postoji premium opcija koja ima streaming više zvučne kvalitete na 320KBps dok je besplatan streaming spušten na čini mi se na 120KBps što bi otprilike bila kvaliteta prosječnih internet radio stanica. Ovaj sniženi streamin u principu nije uopšte loš jer štedi bandwith odnosno troši manje podataka a za reprodukciju na prosječnom BT zvučniku je sasvim dovoljan. Sa druge strane tu je jos i SoundCloud gdje se mogu naći pravi dragulji nezavisne scene odnosno dosta onoga što nije izdato od strane velikih producentskih kuća.

Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics