Muzika

Streaming servisi i gdje se danas sluša muzika

Muke po streaming servisima.

Muzika
Kako se danas sluša muzika
Neki od vas su vjerovatno odrasli u vrijeme kada ste muziku slušali kupovali je na CD mediji a oni malo stariji vjerovatno se sjećaju i audio kaseta ili čak vinilnih gramofonskih ploča. No ta vremena su već odavno iza nas. Vinilni albumi su sada uglavnom kolekcionarski primjerci i malo ko ih još koriti a kasete je stigla slična sudbina zbog toga što kao medij nisu dovoljno trajne jer je magnetni medij podložan sušenju i degradaciji kvalitete zapisa. MP3 odnosno digitalni format se poprilično dugo zadržao pa čak i danas neki od vas imaju svoje kolekcije muzike u MP3 formatu na nekom svom računaru. 
No na čemu se danas sluša muzika?


Spotify
Spotify je trenutno najpopularniji servis za streaming muzike, sa preko 356 miliona korisnika širom sveta. Ovaj servis nudi ogromnu biblioteku pesama, sa preko 70 miliona pesama dostupnih za slušanje. Spotify takođe nudi personalizovane liste pjesama na osnovu vaših preferencija, a možete i deliti pesme sa prijateljima na društvenim mrežama.
Spotify takođe ima besplatnu verziju, ali uz reklame, kao i verziju koju plaćate mesečno i koja nudi bolje kvalitete zvuka, offline reprodukciju i bez reklama.
Apple Music
Apple Music je servis za streaming muzike koji je razvila kompanija Apple i dostupan je za korisnike iPhone-a i drugih uređaja koje proizvodi Apple. Apple Music nudi preko 75 miliona pesama i omogućava vam da kreirate sopstvene liste pesama, ali takođe nudi i personalizovane liste na osnovu vaših preferencija.
Apple Music je dostupan kao mesečna pretplata, ali takođe nudi i besplatni probni period za nove korisnike.
Amazon Music
Amazon Music je servis za streaming muzike koji je razvio Amazon. Ovaj servis nudi preko 70 miliona pesama i dostupan je na uređajima kao što su Amazon Echo, Fire TV i drugi.
Amazon Music nudi nekoliko različitih planova, uključujući besplatnu verziju koja je podržana reklamama, kao i plaćene verzije koje nude bolje kvalitete zvuka i bez reklama.
Tidal
Tidal je servis za streaming muzike koji se fokusira na visokokvalitetni zvuk, a nudi preko 70 miliona pesama. Tidal je osnovan od strane Jay-Z-a i nekoliko drugih poznatih muzičkih zvezda, a nudi opciju Hi-Fi koja omogućava slušanje muzike u studijskom kvalitetu.
Tidal takođe nudi personalizovane liste pesama, kao i opciju za slušanje muzike offline. Ovaj servis dostupan je kao mjesečna pretplata , a nude se i različiti planovi za studente, porodice i slično.
Deezer
Deezer je francuski servis za streaming muzike koji nudi preko 73 miliona pesama. Ovaj servis nudi personalizovane liste pesama, preporuke za nove pesme i opciju za slušanje muzike offline. Deezer takođe ima besplatnu verziju koja je podržana reklamama, kao i plaćene verzije koje nude bolje kvalitete zvuka, bez reklama i mogućnost slušanja muzike u visokoj rezoluciji.

Ključne razlike između ovih servisa su kvalitet zvuka, dostupnost biblioteke pjesama, personalizovane liste pesama i cjena. Svaki od ovih servisa ima svoje prednosti i mane, pa zavisi od vaših potreba i preferencija koju ćete odabrati. Ono što je težim pacijentima za muzikom posebno bitno (a ja koji pišem ove redove baš spadam u te) je dostupnost specifičnih žanrova i izdanja koja nisu uvjek dostupna na svim servisima. Zbog toga je veoma mudro u koliko patite od slične boljke kao i ja da prvo istražite šta na određenom streaming servisu možete pronaći. Konkretno mene je lično privukao Deezer zbog poprilične kolekcije nekomercijalnih izdanja no i drugi servisi su ponudili neke zanimljive sadržaje pa sada trenutno najviše sadržaja po mom ukusu trenutno nudi servis Spotify. 
Pošto sam na servisu Deezer već poprilično dugo nedavno se ukazala potreba da prebacim svoje playliste sa jednog streaming servisa a drugi. I naravno kada sam već pomislio da ću morati da ručno trijebim kao buhe plazliste sa po hiljadu pjesama ipak potražih rješenje na internetu da vidim da li je neko taj problem već riješio. I gle čuda jeste i to jako dobro.
SIte se zove soundiiz.com o sa njime je moguće konvertovati skoro svaki poznati streaming audio servis u neki drugi. 
Bez problema sam prebacio sve svoje playliste na druge platforme jer ih koristim nekoliko. Ono đto je takođe ljepa opcija postoji mogućnost sinhronizacije između servisa i onda su svi sadržaji sinhronizovani onako kako vi to želite.
Postoji još raznih opcija na ovom servisu pa predlažem da ih takođe istražite. 
Ono što valja napomenuti da neki streaming servisi imaju mogućnost da reproduciraju sadržaj i kada im uređaji nisu povezani na internet. Ovo je veoma zgodno kada ste na putu ili kada streaming nije opcija jer je cijena internet saobraćaja veoma paprena. 
U svakom slučaju pred vama su različite mogućnosti. Nekima vjerovatno danas nedostaje krckanje ploča, šum kasete ili listanje albuma od kojih su neki bili i prava umjetnička djela no moderna vremena traže praktičnost i mobilnost. 
I da još napomenem da neki od streaming servisa nisu namjenjeni samo slušanju muzike. Neki pak imaju radio drame, (Ko li se još sjeća toga) ili podcaste , intervijue, čak i neke konceptualne eksperimentalne performanse. 


Pin It on Pinterest

Verified by ExactMetrics