Sviđa vam se Potrosacx.com

Potrosacx.com se od nedavno nastanio na malo kvalitetnijem serveru. Sada smo malo stabilniji i živahniji. U koliko vam se sviđa koncept i ideja našeg i vašeg site a počastite ga sa malo strugotine vašeg bitcoin a na slijedeću adresu: 1AGqejDpKqhGhyp2hh1hWj89RP9a48iepC Hvala.

Preporuceni linkovi za potrošače:

www.ozp.gov.ba

 

Institucija Ombudsmana za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini. Trenutno najveći izvor informacija za građane Bosne i Hercegovine po pitanjima zaštite prava potrošača.

 

 

www.fsa.gov.ba

 

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je samostalna upravna organizacija, osnovana odlukom Vijeća ministara BiH od 08.03.2005. godine

 

 

www.futura.ba

 

Udruga za unapređenje kvalitete življenja Futura je nevladina i nestranačka organizacija osnovana 2008. u Mostaru, fokusirana na unapređenje zaštite potrošača i medijske pismenosti u BiH. Cilj nam je informirati i educirati građane o njihovim potrošačkim pravima i obvezama, kao i osigurati im pomoć putem medijacije u rješavanju potrošačkih sporova.

 

 

www.potrosac.info/

 

Javno glasilo potrošača republike Srbije.

 

 

www.annt.gov.ba

 

Agencija za nadzor nad tržištem BiH. Agencija je samostalna upravna organizacija, ima svojstvo pravnog lica i za svoj rad odgovara Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

 

 

www.ec.europa.eu/consumers/index_en.htm

 

Europsko povjerenstvo za zaštitu prava potrošača.

 

 

www.consumersinternational.org

 

Internacionalni portal consumersinternational je odličan izvor linkova za potrošače gdje se možete informisati o svojim pravima i načinima zaštite.

 

 

www.scamadviser.com

 

Ovo je odličan site za provjeravanje on line lokacija. Ovakvih on line servisa ima nekoliko i svi oni uglavnom funkcionišu na sličnom principu a to su registrovane reference o vlasništvu i reputaciji određene on line destinacije. Reputacija mrežne adrese je često vezana za takozvane IP adrese i za njihovu spam record.

 
Sophos Home prve impresije

Novi Sophos nova nafaka. Novi Sophos Home ima jedan uistinu čudan pristup zaštiti koji je na prvi pogled ograničen ko balkon i ne dozvoljava bilo kakvo prilagođavanje. No moje iskustvo me uči da čim obični korisnik ima mogućnost pristupa bilo kakvom podešavanju sigurnosti isti će otvoriti sve sigurnosne postavke samo da nebi, s vremena na vrijeme, dobijao obavjesti o tome da su njegove virtualne nakane rizične, ne samo po njega nego po cijelu planetu. E pa tu je Sophos u dobroj mjeri dohakao baš tom “korisniku”. Kako? Veoma jednostavno.

Dakle Sophos Home se povezuje i postavlja putem web interface a i prije nego što se instalira, na Sophos Home Cloud u se kreira vaš account i pristup Sophos Home panelu. Kada pristupite u vaš account dobijete upit o dodavanju računara, na panel, sa kojeg ste se konektovali. Prva bitna osobina. Ovo ne mora biti samo računar već može biti i tablet ili MacBook.

Kada pokrenete instalaciju klijenta na vašoj mašini ona se povezuje sa vašim nalogom na Sophos Home Cloud u te na taj način u stvari upravljate klijentom. Ovo je preuzeto od strane drugih naprednijih antivirusnih riješenja gdje se sa klijentom upravlja putem konzolne administracije ili remote aplikacije.  Dakle ovaj konzolni pristup upravljanju klijentom nije novost no ova home verzija ima ne samo šlag na torti već i poneku višnju.

Razmišljalo se o tome da je korisnik sam svoj najveći neprijatelj. Svi parametri koje postavite na udaljenoj administraciji se pokreću na klijentu no ono što je najbolje od svega sa jednog mjesta možete upravljati sa 10 klijentskih aplikacija.  Gdje je tu šlag i višnja na vrhu? Dakle Šlag i višnja na vrhu su smješteni baš u tom web panelu gdje, osim što možete udaljenom komandom pokrenuti skeniranje svakog računara koji je prijavljen na panel možete uvesti određena ograničenja na web stranice i pratiti koje web stranice su blokirane. Ovaj filter je veoma pogodan jer putem njega možete djeci omogućiti korištenje interneta a da pri tom nemaju mogućnost da gledaju pištolje, nasilje, raznorazna ubistva, ili pak pornografiju. Ovo se sve može ograničiti u panelu jednostavnim odabirom 3 opcije: omogući , obavjesti, ili zabrani određeni sadržaj. Nije li to šlag na torti? Višnja je veoma koristan detalj koji će vam na panelu prikazati report za svaki web sadržaj koji je blokiran pomoću filtera.  

Ono što uistinu najviše iznenađuje je sam klijent. Nije velik nije glomazan i skeniranje cijelog diska se uopšte ne osjeti tokom normalnog rada. Dakle možete ga pustiti da radi u pozadini i nećete osjetiti pad performansi na ostalim zadacima koje obavljate.  U pogledu kvaliteta skeniranja moram priznati da je uspio prekopati swe zip fajlove, u nekim je našao viruse, u nekim samo nesigurne aplikacije (one koje nisu potpisane) , no za razliku od drugih besplatnih konkurenata nije promašio niti jedan fajl koji nije detektovao i komercijalni Sophos end Point Security. da ne govorim još o tome kako je Sophos svoju slavu stekao baš visokim nivoom detekcije prijetnji i vrhunskim sigurnosnim listama koje su već odavno standardna i obavezna referenca za nove prijetnje.