Sviđa vam se Potrosacx.com

Potrosacx.com se od nedavno nastanio na malo kvalitetnijem serveru. Sada smo malo stabilniji i živahniji. U koliko vam se sviđa koncept i ideja našeg i vašeg site a počastite ga sa malo strugotine vašeg bitcoin a na slijedeću adresu: 1AGqejDpKqhGhyp2hh1hWj89RP9a48iepC Hvala.

Preporuceni linkovi za potrošače:

www.ozp.gov.ba

 

Institucija Ombudsmana za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini. Trenutno najveći izvor informacija za građane Bosne i Hercegovine po pitanjima zaštite prava potrošača.

 

 

www.fsa.gov.ba

 

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je samostalna upravna organizacija, osnovana odlukom Vijeća ministara BiH od 08.03.2005. godine

 

 

www.futura.ba

 

Udruga za unapređenje kvalitete življenja Futura je nevladina i nestranačka organizacija osnovana 2008. u Mostaru, fokusirana na unapređenje zaštite potrošača i medijske pismenosti u BiH. Cilj nam je informirati i educirati građane o njihovim potrošačkim pravima i obvezama, kao i osigurati im pomoć putem medijacije u rješavanju potrošačkih sporova.

 

 

www.potrosac.info/

 

Javno glasilo potrošača republike Srbije.

 

 

www.annt.gov.ba

 

Agencija za nadzor nad tržištem BiH. Agencija je samostalna upravna organizacija, ima svojstvo pravnog lica i za svoj rad odgovara Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

 

 

www.ec.europa.eu/consumers/index_en.htm

 

Europsko povjerenstvo za zaštitu prava potrošača.

 

 

www.consumersinternational.org

 

Internacionalni portal consumersinternational je odličan izvor linkova za potrošače gdje se možete informisati o svojim pravima i načinima zaštite.

 

 

www.scamadviser.com

 

Ovo je odličan site za provjeravanje on line lokacija. Ovakvih on line servisa ima nekoliko i svi oni uglavnom funkcionišu na sličnom principu a to su registrovane reference o vlasništvu i reputaciji određene on line destinacije. Reputacija mrežne adrese je često vezana za takozvane IP adrese i za njihovu spam record.

 
Besplatni Sophos za kućne korisnike

Već dugo poprilično dugo na internetu nije postojala besplatna verzija iole upotrebljivog antivirusnog softwera. Već dugo vremena se pod antivirusni odnosno sigurnosni softwer guraju aplikacije koje nemaju adekvatne performanse i što je još gore samo uzaludno troše resurse vašeg računara. Rezultat toga su pojave raznih zloupotreba jer prosječan korisnik nije svjestan kojoj opasnosti je izložen a takože još manje je svjestan koliko je njegovo prisustvo na mreži štetno u tom nezaštićenom stanju.

Sophos je najzad uvidio da je jedan od najvećih problema baš u kućnim korisnicima koji nemaju nikakvu zaštitu pa su donjeli odluku da nekada početkom maja ove godine krenu sa distribucijom besplatnog antivirusnog klijenta koji se oslanja na njihovu Sophos cloud tehnologiju.

Ne samo da je riječ o jednom od najpouzdanijih i naj ozbiljnijih distributera sigurnosnog softwera već je riječ i o jednom od tehnoloških lidera u polju sigurnosti koji je odlučio svoje tehnološka dostignuća primjeniti čak i na besplatnoj inačici.  Ovakav potez nije došao slučajno. Prilikom kupovine antivirusnog softwera kod Sophosa je bilo moguće naručiti minimalno 5 licenci tako da kućni korisnici nikada nisu ni pokazivali interes za ovim riješenjem. Sa druge strane rapidno širenje i eskalacija sigurnosnih rizika uglavnom su počeli da pogađaju privatne korisnike koji su u potpunosti zanemareni od strane proizvođača operativnih sistema. Slabašni pokušaji Microsofta da koliko toliko zakorače u tematiku siguurnosti su ispali banalni i pored silne energije i vremena koje su utrošili za razvoj vlastite sigurnosne opcije.

Sophos Home se može instalirati tako što se na stranici home.sophos.com/login  otvori besplatni korisnički račun te se nakon potvrde e-mail a može pristupiti u segment cloud a na koji se može povezati do 10 klijenata koji nisu komercijalni korisnici. Nakon potvrde registrovanog e-mail a možete pristupiti u Sophos home cloud account gdje možete pokrenuti instalaciju klijentskog antivirusa.

Nakon instalacije pokreće se jedan veoma jednostavan interface koji ima tri nivoa zaštite. Web protection (čuvat će vas od zlonamjernih web stranica) , Automatic web protection koji će vas zaštiti od eventualnog pokretanja virusa na vašem računaru, i potential unwanted application detection. (Ovo je u stvari zaštita od raznoraznih malware aplikacija koje vas napadaju reklamama).

Dosadašnje ocjene ove kućne varijante Sophosa su veoma pozitivne a osim za windows platformu ova ista verzija je već neko duže vrijeme objavljena i za OSx platformu za Mac računare.